Sănătate

Clujul are, în sfârșit, suficiente doze de vaccin pentru nou-născuți. Criza stocurilor necesare pentru imunizarea bebelușilor a fost depășită

Clujul și-a asigurat stocurile de vaccin necesare pentru nou-născuți, după o perioadă în care mai multe județe s-au confruntat cu un deficit de vaccinuri obligatorii pentru bebeluși. Astfel, vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare sunt în prezent asigurate la nivelul întregului județ.

Clujul și-a asigurat necesarul de vaccin pentru nou-născuți/ Foto: Depositphotos.com Clujul și-a asigurat necesarul de vaccin pentru nou-născuți/ Foto: Depositphotos.com

 

 


În noiembrie 2022, județele Gorj, Harghita și Cluj întâmpinau dificultăți în privința asigurării stocului necesar de vaccin pentru nou-născuți. Stocuri insuficiente erau înregistrate în cazul vaccinului antihepatitic B, a vaccinului hexavalent, iar în unele cazuri semnalate la nivel național erau probleme și în privința unor altor tipuri de vaccin, precum vaccinul ROR, administrat împotriva rubeolei-oreionului-rujeolei.

 

Criza vaccinurilor obligatorii, depășită

Medicii de familie din Cluj semnalau probleme în privința asigurării necesarului de vaccin, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a informat, la începutul lunii trecute, ministerul Sănătății cu privire la situația critică a stocurilor de vaccin. 


Monitorulcj.ro înregistra o solicitare către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj privind situația stocurilor de vaccinuri necesare pentru nou-născuți.

În prezent, în toate cele douăsprezece maternități din județul Cluj, cantitățile necesare de vaccin sunt asigurate, potrivit DSP Cluj. 


Astfel, a fost soluționată problema vaccinurilor BCG (folosit pentru imunizarea activă împotriva tuberculozei) și hepatitic B administrate în cazul nou-născuților. 

În privința situației vaccinurilor prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare pentru nou-născuți în județul Cluj, stocul la nivelul Direcției de Sănătate Publică este de:


  • 8.650 doze vaccin hepatitic B
  • 16.030 doze vaccin BCG

„La nivelul județului Cluj există 12 maternități, toate având cantități suficiente de vaccinuri pentru nou-născuți”, arată reprezentanții DSP Cluj în răspunsul la solicitarea monitorulcj.ro

Programul național de vaccinare începe din prima zi de viață a bebelușilor din maternități, atunci când nou-născuților trebuie să le fie administrat vaccinul antihepatitic B. Ulterior, vaccinurile sunt administrate potrivit unui calendar prestabilit. Importanța administrării vaccinurilor în cazul nou-născuților este semnificativă, întrucât vaccinurile realizează o imunizare activă a organismului față de o serie de afecțiuni produse de virusuri sau bacterii. 


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alarmant! Criză de vaccinuri pentru copii în județul Cluj

Vaccinurile împotriva cancerului ar putea deveni realitate până în 2030

abonare newsletter