Sănătate

Copiii nevaccinați împotriva rujeolei în pandemie riscă să se îmbolnăvească acum! În Cluj nu sunt vaccinuri. OMS: „Risc de epidemie”

Foarte mulți copii au rămas nevaccinați împotriva rujeolei și mai multor boli ale copilăriei în cei doi ani de pandemie. În prezent se resimte o lipsă îngrijorătoare a dozelor de vaccin împotriva acestor boli, o problemă care persistă la Cluj de mai bine de jumătate de an.

Rujeola este o boală periculoasă care reapare după ce a lipsit doi ani, în pandemia de COVID-19 / Foto: depositphotos.com Rujeola este o boală periculoasă care reapare după ce a lipsit doi ani, în pandemia de COVID-19 / Foto: depositphotos.com

 

 


Criza COVID-19 şi dezinformarea se află la originea celei mai mari scăderi continue a ratei de vaccinare a copiilor împotriva altor boli în aproape trei decenii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Proporţia copiilor cărora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei (DTP) a scăzut de la 86% în 2019 la doar 81% în 2021. Acest vaccin este utilizat ca indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel global.

 


De asemenea, bolile copilăriei reapar, iar copiii nevaccinați riscă să facă forme multe mai grave. După ce rujeola a dispărut timp de doi ani, acum există riscul izbucnirii unei epidemii.

Rujeola este extrem de contagioasă, însă ea poate să fie prevenită prin vaccinare aproape în totalitate. Chiar și așa, pentru a preveni izbucnirea unei epidemii de rujeolă avem nevoie de o acoperire vaccinală de 95%, dar e greu să ajungi la această rată când nu există vaccinuri în stoc.


Lipsă acută de vaccinuri în Cluj

Medicii de familie din județul Cluj întocmesc în fiecare lună catagrafia copiilor care urmează a fi vaccinați în luna următoare și transmit lunar necesarul de vaccin către DSP Cluj.

De asemenea, din datele Serviciului de Evidența Populației, instituțiile statului trebuie să cunoască necesarul de vaccinuri la nivel național. Iar cu toate acestea, în 2022 aprovizionarea cu vaccin a fost una deficitară, susține Patronatul Medicilor de Familie Cluj, care a anunțat în ultima zi din octombrie că Clujul nu va primi niciun vaccin pentru bolile copilăriei pentru luna noiembrie:


„Dacă în prima parte a anului s-a primit parțial cantitatea cerută de vaccinuri (în procent de 30-80-100%), momentan în luna noiembrie medicii de familie din județul Cluj nu vor primi de la DSP Cluj NICIUN VACCIN inclus în Programul Național de Vaccinare, și anume nu vor primi vaccinuri care se adminsitrează sugarilor și copiilor, cum sunt  vaccinul hexavalent, vaccinul pneumococic, vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, vaccinul tetravalent, vaccinul trivalent, si nici vaccinul gripal.

Nu este normal să fim puși din nou în situația de a amâna vaccinarea copiilor. Ne dorim o aprovizionare făcută la timp pe baza necesarului de vaccin trimis la DSP de către medici. Ne dorim ca toate procedurile de la minister care țin de licitațiile și achizițiile de vaccin să nu fie întârziate și decalate luni de zile. Considerăm că este o problemă care ține de sănătatea publică și că este necesară tragerea la răspundere a persoanelor răspunzătoare de această situație”, transmitea Patronatul Medicilor de Familie Cluj.


La aproape o lună distanță, problema persistă. În continuare vaccinurile din Programul National de Vaccinare lipsesc în județul Cluj. Părinții copiilor sună la cabinetele medicilor de familie pentru a afla când să meargă cu copiii la vaccin, însă află că nici luna aceasta nu este vaccin.

Această problemă persistă, de fapt, de mai bine de jumătate de an, potrivit patronatului:

„Nu înțelegem care sunt motivele pentru care Ministerul Sănătății nu rezolvă mai rapid situația. În loc să primim vaccinuri primim de la Ministerul Sănătății instrucțiuni despre cum se face catagrafia și despre cum se vaccinează copiii cu vaccin ROR, deși noi facem aceste lucruri de zeci de ani... (vezi Ordinul MS 3494/2022 privind aprobarea Planului de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital și a Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare*), publicat în Monitorul Oficial 1133 din 24.11.2022)”, a transmis joi Patronatul Medicilor de Familie Cluj.

40 de milioane de copii au ratat vaccinul împotriva rujeolei

La nivel global s-a înregistrat un număr record de copii care au ratat administrarea unei doze de vaccin împotriva rujeolei, în anul 2021. Aproximativ 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați contra rujeolei, din cauza provocărilor pandemiei de COVID-19.

Responsabilul OMS pentru rujeolă a declarat pentru Reuters că, deși creșterea numărului de cazuri de rujeolă nu a fost dramatică încă, este cazul să acționăm pentru a evita o epidemie.

„Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Vor fi 12-24 de luni foarte dificile în care vom încerca să atenuăm această situație”, a spus responsabilul OMS pentru rujeolă, Patrick O'Connor.

Copiii nevaccinați sau cu vaccinarea întârziată sunt cei mai expuși în fața acestei boli, dar reprezintă și un pericol pentru copiii care nu au ajuns încă la vârsta pentru vaccinare.

Rujeola poate să aibă efecte foarte negative asupra copiilor sau consecințe pe termen mai lung privind sănătatea acestuia, care pot fi prevenite prin vaccinare.

Rujeola, o boală periculoasă și potențial mortală

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care poate fi deosebit de periculoasă pentru bebeluşi şi copii preşcolari. Rujeola se răspândeşte mai repede decât Ebola, gripa şi COVID-19

Catherine Russell, director executiv al UNICEF, consideră că sincopele din programele de vaccinare, însoţite de reluarea activităţilor sociale după scăderea în intensitate a pandemiei de coronavirus, au reprezentat „furtuna perfectă” din acest punct de vedere, favorizând creşterea numărului de cazuri de rujeolă.

„Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este şi un indicator timpuriu care ne arată că există lacune în campania globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu şi le permit”, a adăugat ea.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alarmant! Criză de vaccinuri pentru copii în județul Cluj

Măsuri în sezon gripal. Vaccinarea împotriva gripei se poate face în farmacii, într-un program pilot

Ultimele Stiri
abonare newsletter