Sănătate

Testare gratuită și anonimă pentru HIV și hepatita C, în Cluj! Vezi cum poți beneficia

Săptămâna Internațională a Testării a început luni, iar cu această ocazie clujenii se pot testa gratuit și anonim pentru HIV și hepatita C.

Testare gratuită de HIV în Cluj / Foto: depositphotos.com Testare gratuită de HIV în Cluj / Foto: depositphotos.com

 

 


Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) organizează, începând de luni, Săptămâna Internaţională a Testării, în cadrul căreia se oferă posibilitatea testării gratuite şi anonime pentru HIV şi hepatită C.

 


În perioada 21 - 24 noiembrie, doritorii se pot testa în centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul dintre cele 800 de kituri pe care asociaţia le oferă în cadrul campaniei. Centrele ARAS sunt în Bucureşti, Cluj și Iaşi.

Centrul din Cluj se află în Piața Unirii 22, iar programările se fac la  0751111017, cu program de la 17:00 la 21:00.


Săptămâna Internaţională a Testării

Potrivit unui comunicat al ARAS transmis, între 21 şi 28 noiembrie, în întreaga lume, are loc Săptămâna Internaţională a Testării - SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA, împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

„În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internaţională, iniţiat de Coaliţia PLUS în 2020, ARAS îşi va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare şi consiliere pentru HIV şi hepatită C, dar şi de advocacy pentru acces la servicii medicale şi sociale. Prin participarea la SIT, ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară COVID-19 în ceea ce priveşte testarea şi accesul la servicii şi subliniază, încă o dată, importanţa recunoaşterii rolului indispensabil jucat de organizaţiile comunitare în asigurarea sănătăţii cetăţenilor”, se precizează în comunicat.


ARAS atrage atenţia că această a treia ediţie a SIT se desfăşoară într-un context „alarmant”, de scădere a numărului de teste, dar şi de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, „provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari”.

În plus, arată asociaţia, războiul din Ucraina şi alte crize umanitare de actualitate au scăzut şi mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate şi servicii conexe.


Conform comunicatului, în 2021, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de ţări. ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alex Dima: Am ridicat un spital din donații, „un loc în care copiii să nu-și aducă aminte de suferință”. Ce-l motivează să se implice în proiecte sociale?

Copilărie furată de o boală necruțătoare. Un copil de 5 ani are nevoie urgentă de ajutor pentru a spune „mama” FOTO

abonare newsletter