Sănătate

Colegiul Medicilor propune angajarea medicilor fără concurs în județele defavorizate

Colegiul Medicilor din România propune ca angajarea medicilor în județele defavorizate din țară să se facă fără concurs. Acest lucru ar veni ca o soluție pentru deficitul de specialiști din zonele respective.

Colegiul Medicilor propune angajarea medicilor fără concurs în județele defavorizate / Foto: pixabay.com

 

 


Angajarea fără concurs a medicilor în zece judeţe din România este o soluţie pentru deficitul de specialişti cu care se confruntă zonele defavorizate, a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tulcea, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu.

 


El a amintit că în momentul de faţă angajarea medicilor se face în urma unui concurs monitorizat de o comisie în care sunt numiţi doi profesori universitari.

„Vorbim despre zece judeţe unde avem sub 500 de medici, iar în aceste judeţe angajarea să nu se mai facă prin acest concurs care la un moment dat este prea mult. Oricum va fi o perioadă de probă determinată şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a declarat preşedintele CMR.


Atenția se îndreaptă spre marile centre universitare precum Cluj

Daniel Coriu a mai spus că în momentul de faţă specialiştii în sănătate se concentrează în marile centre universitare.

„În România, sunt 55.000 de medici. Dintre aceştia, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, în Timişoara, Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi. Restul, 36 de judeţe au în jur de 27.000 de medici. De ce? (...) Vorbim despre două Românii. A doua parte a României nu oferă, din nefericire, condiţiile necesare practicării unui act medical în siguranţă”, a precizat preşedintele CMR.


În timpul discuţiilor purtate cu autorităţile şi factorii de răspundere din domeniu de la nivel judeţean, preşedintele CMR a menţionat că Tulcea are doar 80 din cei 122 de medici de familie necesari, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă are specializări deficitare cum ar fi pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, ca de exemplu hematologia şi alergologia.

„Nu poţi avea un act medical de calitate, echitabil, în timp real, cu cinci medici pe urgenţe, la Ambulanţă. În ceea ce priveşte medicina de familie, Tulcea are un necesar de 122 de medici, dar are numai 80. Media medicilor la nivel naţional este 1 la 1.600 persoane, iar la Tulcea este 1 la 2.000 persoane. Spitalul Judeţean duce lipsă de personal, există specializări deficitare, precum pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, aşa cum este hematologia, alergologia. De asemenea, îngrijorătoare este şi scăderea numărului de internări cu 37% la acuţi şi cu 20% la cronici, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă pe termen lung pentru funcţionarea Spitalului Judeţean”, a transmis, în deschiderea discuţiilor, profesorul Daniel Coriu, conform unui comunicat de presă remis de Consiliul Judeţean (CJ).

CITEȘTE ȘI:

Centrul Integrat de Transplant nu e construit, dar se caută medici!

Românii, lituanienii și grecii – în fruntea clasamentului la „plicurile” date medicilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter