Sănătate

De ce spune Achimaș-Cadariu că vaccinarea anti-HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”

Deputatul de Cluj Patriciu Achimaș-Cadariu, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Parlament, crede că vaccinarea împotriva HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”.

De ce spune Achimaș-Cadariu că vaccinarea anti-HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”. FOTO: Facebook: Patriciu Achimaș-Cadariu De ce spune Achimaș-Cadariu că vaccinarea anti-HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”. FOTO: Facebook: Patriciu Achimaș-Cadariu

 

 


Profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României, crede că vaccinarea împotriva HPV (Human Papiloma Virus) a 30% din populația eligibilă până în anul 2025, prevăzută de Planul Național de Combatere a Cancerului este „o țintă optimistă”, având în vedere că cea mai „de succes” campanie de vaccinare din România postdecembristă, cea anti-COVID-19, a adus la medic cam tot atâția români.

 


Deputatul Achimaș-Cadariu a răspuns astfel celor care compară obiectivele noastre cu cele din Planul European de Luptă împotriva cancerului care prevede că 90% dintre fetele de până la 15 ani trebuie să fie vaccinate împotriva HPV, virus responsabil în bună măsură de apariția cancerului de col uterin. 

„De ce spun că e ambițioasă ținta de 30%? Ținta de 90 la sută a Planului European este raportată la procentul din țările dezvoltate din vest care este minim 70 la sută. 


Dacă ai 70 la sută, sigur, e ușor să atingi 90 la sută. Revenim în România. Unde suntem acum? Pe la 10-15 la sută, spun cei optimiști, deși nu avem date clare. Avem experiența din 2007-2008, când după o pseudo campanie în prima rundă am ajuns la doi și ceva la sută și, cu chiu, cu vai, am ajuns după aceea la 4 la sută. 

Și mai avem celălalt exemplu, cel de reușită. Care vi se pare că a fost cea mai de succes campanie de vaccinare din România postrevoluționară? Vaccinarea anti-Covid 19, în care am atins undeva pe la 30 la sută. Ținând cont că vaccinul anti-HPV este opțional, luând în considerare toate elementele enunțate anterior, am considerat împreună cu toți experții care au lucrat la Planul Național de Combatere a Cancerului că 30 la sută este o țintă mai mult decât ambițioasă”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat acest plan. 


Chirurgul Institutului Oncologic clujean a mai spus că ar fi ideal ca în România campania de vaccinare anti-HPV să fie dublată de introducerea unei noi discipline în școli, cea de educație sanitară. 

Vaccinul HPV protejează împotriva a patru rădăcini de HPV: două care cauzează leziuni genitale și două care provoacă aproape 70 la suta din cazurile de cancer de col uterin. Medicii de specialitate spun că peste jumătate din persoanele active sexual vor contacta acest virus la un moment dat.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu reacționeză la declarațiile rasiste ale premierului Ungariei

Ultimele Stiri
abonare newsletter