Sănătate

Vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuței a fost autorizat de Comisia Europeană

Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei.

Vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuței a fost autorizat de Comisia Europeană / Foto: pixabay.com Vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuței a fost autorizat de Comisia Europeană / Foto: pixabay.com

 

 


Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a anunţat luni producătorul acestui ser, compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, citată de Reuters.

 


Comisia Europeană a luat decizia privind autorizarea vaccinului Imvanex la doar o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis cel mai înalt nivel al său de alertă - urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională - din cauza răspândirii rapide a variolei maimuţei.

„Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic”, a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic.


Vaccinul acestei companii, singurul ser aprobat pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei în Statele Unite şi Canada, fusese până acum autorizat în Europa doar pentru a combate variola umană.

Însă Bavarian Nordic a furnizat deja mai multor ţări din UE doze cu vaccinul său Imvanex în timpul actualei epidemii de variola maimuţei în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de „utilizare off-label”.


Autorizarea este validă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze.

Dezvoltarea vaccinului Imvanex a fost posibilă datorită unor investiţii importante făcute de administraţiile americane în ultimele două decenii.

CITEȘTE ȘI:

OMS a declarat variola maimuței urgență sanitară globală. Aproximativ 16.000 de cazuri au fost depistate

A fost depistat al doilea caz de variola maimuței în Cluj. Numărul total al infectărilor a ajuns la 20

STUDIU. Cele mai multe cazuri de variola maimuței au fost transmise prin contact sexual

Ultimele Stiri
abonare newsletter