Sănătate

Cel puțin 25 de spitale noi în România, construite până în 2026 cu bani din PNRR. Patru vor fi în Cluj

Minim 25 de spitale vor fi construite până în anul 2026 în România, prin finanțări din PNRR. Vezi care sunt cele patru spitale din Cluj incluse pe listă.

Cum va arăta viitorul Spital Monobloc de Copii, construit cu fonduri PNRR / Foto: Alin Tișe - Facebook Cum va arăta viitorul Spital Monobloc de Copii, construit cu fonduri PNRR / Foto: Alin Tișe - Facebook

 

 


Ministerul Sănătăţii a publicat, în consultare publică, Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

 


Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă „Componentei 12 - Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă”, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății transmis vineri.


Noile construcţii vor respecta cerinţele de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardelor de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Includerea în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.


4 spitale din Cluj, prin PNRR

În Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la pilonul V (Sănătate, reziliență economică, socială și instituțională), sunt trecute patru spitale din Cluj care vor beneficia de finanțare.

Primarul Emil Boc spunea la începutul lunii iunie, în anul 2021, că aceste unități medicale ar fi Centrul Integrat de Transplant, Spitalul Monobloc de Copii din Borhanci, un Centru de Neurochirurgie și un Centru de Excelență în tratarea cancerului:


„Pe infrastructura spitalicească, dincolo de cele două proiecte pe care le are Consiliul Județean - Centrul de Transplant de pe Babeș și cel din Borhanci unde avem HUB-ul educațional, Spitalul Monobloc de Copii, două spitale care sunt prinse pe lista PNRR-ului, mai sunt două mari obiective unde Primăria s-a implicat total în sprijin și le susține. E vorba de Centrul de Neurochirurgie în Cluj-Napoca, un centru care practic va aduna tot ce este mai bun în materie de neurochirurgie, și al doilea proiect pe care îl facem în Lomb, acolo unde am alocat teren pentru Centrul de Excelență în domeniul Cancerului, Oncologie, cu Institutul Oncologic. Toate aceste proiecte sunt prinse pe lista PNRR-ului. Mai sunt și pe Programul Operațional de Sănătate, cum este Spitalul de Urgență din Florești”, a declarat Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio în anul 2021.

CITEȘTE ȘI:

Clujul nu așteaptă după PNRR! CJ lansează în avans licitația pentru Centrul Integrat de Transplant

Spitalul Monobloc de Copii va avea peste 600 de paturi, creșă și grădiniță, spații de joacă și magazine de jucării

Ultimele Stiri
abonare newsletter