Politică

Propuneri pentru noul model fiscal: PSD cere supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale

PSD și-a anunțat viziunea pentru noul model fiscal. Partidul a făcut o serie de propuneri în coaliție pentru „a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili”, iar după negocieri una a fost acceptată.

PSD cere supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale / Foto: depositphotos.com PSD cere supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale / Foto: depositphotos.com

 

 


PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili, potrivit unui comunicat de presă.

 


Partidul susține, conform sursei citate, că trebuie îndeplinite concomitent două condiții: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Propunerile PSD în Coaliția de guvernare:

  1.  Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;
  2.  Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;
  3.  Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici
  4.  Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată

PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului.


Despre aceste propuneri pentru noul model fiscal ne-a vorbit și președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș:

„PSD în ultima perioadă a adus această viziune de diferențiere a regimului fiscal, în general aplicată contribuabililor, în funcție de veniturile acestora. Modelul fiscal, susținem noi, trebuie să introducă o impozitare mai mare pentru cei cu venituri mai mari și, sigur, o impozitare mai mică pentru cei cu venituri mai mici. Noi am introdus câteva propuneri, iar una a fost aprobată în ultima întâlnire a coaliției. 


Prima propunere era supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale care depășesc salariul președintelui. Sigur, este un reper pe care noi l-am luat în considerare, mai ales văzând ceea ce se întâmplă atât cu sistemul de impozitare, cât și cu cel de venituri din România și nu numai. Apoi noi am propus o impozitare în două trepte a pensiilor speciale. Ne referim la cele care depășesc 9.000 de lei, de exemplu. Există un prag de impozitare de 40%. La cele care depășesc 18.000 de lei care înseamnă 10 pensii medii nete, în România să fie impozitate cu 90%. Mai sunt încă două măsuri, iar una dintre acestea este aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât salariul minim să ajungă la un impozit de 0%. Acest lucru s-a și aprobat în coaliție. Nu în ultimul rând, mai este vorba despre contribuția pentru sănătate și educație, care e de 0,5% din cifra de afaceri, iar acest lucru să fie plătit de companiile care au veniturile anuale de peste 100 de milioane de euro. Inclusiv această măsură poate fi benefică pentru mediul de afaceri pentru că oferă, până la urmă, un mecanism mai clar și predictibil în ceea ce privește proiecția bugetară a oricărei firme.

În jurul acestor patru măsuri au avut loc toate discuțiile și eu cred că propunerea pe care au acceptat-o partenerii de coaliție este un prim pas în această etapă. În funcție de negocierile din coaliția de guvernare vom putea să obținem și celelalte propuneri sau parte din celelalte propuneri pe care PSD le-a prezentat”, a declarat Alexandru Cordoș, președintele PSD Cluj, pentru monitorulcj.ro.

PSD insistă pe principiul solidarității

PSD salută decizia Coaliției de guvernare de a accepta propunerea social-democrată privind aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%. Dar Marcel Ciolacu a spus, joi seara, că PNL se împotrivește introducerii unei „taxe pe lux”. 

Partidul crede, totuși, că partenerii de guvernare vor agrea și celelalte două propuneri privind supraimpozitarea cu 40% a salariilor foarte mari și cu până la 90% a pensiilor speciale care depășesc semnificativ pensia medie din România.

„În aceste momente foarte dificile din punct de vedere economic, este profund inechitabil ca persoanele cu venituri foarte mari să se bucure de același regim fiscal aplicat celor cu venituri foarte mici. De aceea, am insistat și voi insista în continuare în Coaliție, ca acest principiu al solidarității între contribuabili să ocupe un loc central în reforma sistemului fiscal din România”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

În privința Contribuției pentru Sănătate și Educație, care să fie plătită de marile companii din România, partidul social democrat consideră că măsura ar asigura cu ușurință finanțarea în primii doi ani pentru „Programul Masă Caldă în Școală”, program care a fost deja agreat de toate partidele din Coaliție.

„De asemenea, din această contribuție, s-ar mai putea finanța achiziția de echipamente medicale și dezvoltarea rețelei naționale de centre medicale comunitare, o altă măsură prevăzută deja în Programul de guvernare 2021-2024”, transmite PSD.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, declarată neconstituțională de CCR

Barmanii și chelnerii au cele mai mici salarii. Chiar și în Cluj!

Ultimele Stiri
abonare newsletter