Politică

Partidul lui Cioloș, proiectul politic al președintelui Franței, Emmanuel Macron?

Dacian Cioloș și REPER, parte din stategia lui Macron de unificare a partidelor centriste europene?

Emmanuel Macron si Dacian Cioloș. Sursa foto Facebook Dacian Cioloș Emmanuel Macron si Dacian Cioloș. Sursa foto Facebook Dacian Cioloș

 

Ruptura fostului premier Dacian Cioloș de partidul USR și crearea unui nou partid, REPER (Reînnoim Proiectul European al României) are  de a face și cu proiectul președintelui francez Emmanuel Macron de creare a unui mare partid pan-european de centru, în care să fie atrasă puternica Alianță a Liberalilor și Democraților (o ALDE europeană veche de 40 de ani).


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Dacian Cioloș, fost lider al alianței europene Renew Europe, este unul dintre semnatarii unei scrisori care conține propunerea noii construcții politice, adresată co-liderilor ALDE (Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk), al cărui congres a avut loc la Dublin, potrivit Politico.

Dintre ceilalți semnatari se remarcă Stéphane Séjourné, un apropiat al lui Emmanuel Macron și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, alți lideri de partide de centru, precum Horizons, al fostului premier francez Eduard Philippe, Poland 2050,  Azione din Italia, ca și premierul bulgar Kiril Petkov și noul prim-ministru sloven Robert Golob.


Dacă va merge mai departe, proiectul ar crește influența lui Emmanuel Macron în politica europeană și ar însemna sfârșitul ALDE, ca entitate separată.

„Noua alianță ar trebui să ofere un cadru mai larg decât ALDE”, a declarat un oficial Renew Europe. „ALDE este liberal în esența sa și vrem să construim pornind de la această moștenire, dar putem face ceva mai larg”, a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre propunerea sensibilă din punct de vedere politic.


Partidul lui Macron propune o nouă alianță centristă europeană 

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron a propus crearea unei noi alianțe centriste paneuropene, au declarat oficialii partidului pentru Politico.

Inițiativa ar combina Alianța Renașterii a lui Macron, și alte partide, cu Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care ține în prezent un congres la Dublin.


Dacă mișcarea va merge înainte, ar crește influența lui Macron în politica europeană și ar însemna efectiv sfârșitul ALDE, care a fost fondată în urmă cu mai bine de 40 de ani, ca entitate separată.

Alianța lui Macron și europarlamentarii ALDE formează deja un grup în Parlamentul European, sub numele de Renew Europe, dar propunerea ar crea un partid umbrelă la nivelul întregului continent.


Propunerea a apărut într-o scrisoare semnată de Stéphane Séjourné, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European și un apropiat al Macron, precum și de premierul bulgar Kiril Petkov și de noul prim-ministru sloven Robert Golob, au declarat oficialii. Scrisoarea a fost adresată lui Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk, co-liderii ALDE.

„Noua alianță ar trebui să ofere un cadru mai larg decât ALDE”, a spus un oficial Renew Europe. „ALDE este liberală în esență și vrem să construim pornind de la această moștenire, dar putem face ceva mai larg”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului despre propunerea sensibilă din punct de vedere politic.

Întrebat despre noua inițiativă, Séjourné a refuzat să comenteze detalii. Dar a spus clar că Renaissance este interesată să facă parte dintr-o forță mai largă, împreună cu ALDE.

„Trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a construit până acum și toate aceste mișcări politice reprezintă valoare adăugată pentru toată lumea, deoarece suntem prezenți în multe țări”, a spus Séjourné.

„Într-adevăr, va exista o singură entitate la sfârșit”, a prezis el. Dar el a adăugat: „Nu voi anticipa ceea ce este”.

Marile calcule politice europene

ALDE reprezintă peste 70 de partide liberale din Europa. A primit un impuls la Dublin, joi, când a primit în rândurile sale partidul „Servant of the people” (În serviciul poporului – t.n.) al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar, în Parlamentul European, Alianța Renașterea a lui Macron este mai mare decât oricare dintre partidele ALDE și este forța preeminentă în grupul Renew Europe.

Alianța lui Macron este apropiată din punct de vedere ideologic de ALDE, iar președintele francez a participat la mai multe dintre întâlnirile tradiționale ale ALDE de la Bruxelles înaintea summit-urilor Consiliului European. Dar Macron a evitat să devină pe de-a-ntregul parte a familiei ALDE, preferând să-și construiască propria rețea paneuropeană și încercând să evite eticheta „liberală”, văzută în Franța ca un simbol al ultra-capitalismului fără inimă.

Scopul pe termen lung atât al lui Macron, cât și al ALDE a fost de a construi o forță care să rivalizeze cu cei doi mari poli tradiționali ai politicii europene, Partidul Popular European (de centru-dreapta) și Partidul Socialiștilor Europeni (de centru-stânga).

Un europarlamentar al Europei de Nord și membru ALDE a spus că unor partide liberale nu le-ar plăcea propunerea. Dar, a spus europarlamentarul, „trebuie să reușim în grup, în Parlament... dacă este un exercițiu de unificare a partidului, este bine așa”.

Alți semnatari ai scrisorii lui Séjourné sunt partide europene de centru, precum Horizons, partidul fostului premier francez Edouard Philippe, Polonia 2050, Azione din Italia și Reper, un nou partid condus de fostul premier român Dacian Cioloș, fost prim-ministru, în prezent europarlamentar.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul Cioloș a picat la vot. Câte voturi a strâns?

Dacian Cioloș a demisionat din funcția de președinte al USR. Cătălin Drulă va fi președinte interimar

Cioloș îl înțeapă pe Boc: „A obținut rezultate bune, dar Clujul trebuie să treacă la alt nivel!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter