Politică

Dacian Cioloș a demisionat din funcția de președinte al USR. Cătălin Drulă va fi președinte interimar

Dacian Cioloș și-ar fi anunțat în Biroul Național al USR demisia din funcția de președinte. Cătălin Drulă este numele vehiculat în spațiul public pentru preluarea funcției de președinte interimar. UPDATE: Dacian Cioloș și-a anunțat demisia într-o declarație de presă.

Surse: Dacian Cioloș a demisionat din funcția de președinte al USR Surse: Dacian Cioloș a demisionat din funcția de președinte al USR

 

 


 

Dacian Cioloș și-a anunțat luni demisia de la șefia USR în ședința Biroului Național al partidului, scrie G4Media, citându-l pe Ionuț Moșteanu. Cioloș ar fi luat decizia după ce Biroul Permanent i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR, mai scrie publicația citată.


 

Biroul Național USR a respins luni proiectul de reformare a partidului propus de Dacian Cioloș, care urmează să își anunțe în cursul zilei decizia în privința unei eventuale demisii. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Proiectul lui Dacian Cioloș a fost respins cu 14 voturi la 11 în ședința Biroului Național. Președintele partidului urmează să anunțe în cursul zilei de luni decizia sa în privința unei eventuale demisii. La ora 18.00, el va susține o conferință de presă la sediul partidului.

Înainte de ședința BN de duminică, Dacian Cioloș le-a transmis membrilor USR, pe grupurile interne de comunicare, ca joacă cu demisia pe masă. Frământările din USR au explodat joi seară, într-o ședință a Biroului Național în care Dacian Cioloș a amenințat că demisionează dacă partidul nu va fi de acord cu programul său politic propus în ședință. Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică” și că „nu poate să meargă așa”.


Gestul radical al lui Cioloș vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de foștii lideri USR. Între cele două tabere, USR și PLUS, s-au înregistrat constant fricțiuni. Potrivit surselor G4Media, Cioloș îi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.

Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național.

De asemenea, Cioloș propune declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional.

În plus, el cere dublarea Biroului Național (dominat acum de ex-USR-iști) cu membri din societatea civilă mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea Biroului Național.

 

UPDATE:

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR într-o declarație de presă, organizată luni la ora 18:00. În locul său, Cătălin Drula va fi președinte interimar al partidului.

De asemenea, Cioloș a declarat că va rămâne în partid, despre care spune că are nevoie de „împrospătare”, reconectare la societate, dar și de recunoașterea limitelor care trebuie depășite.

CITEȘTE ȘI:

Dacian Cioloș a fost ales președintele USR PLUS. A căștigat la o diferență foarte mică de Dan Barna

Ultimele Stiri
abonare newsletter