Politică

Declarațiile de avere ale politicienilor, „luate la puricat”. Deputatul Achimaș-Cadariu contestă veridicitatea datelor raportului Integritate pe bune și face trimitere la declarațiile de avere

Voluntarii de la „Integritate pe bune” au analizat CV-urile și declarațiile de avere ale 50 de parlamentari, descoperind că 37 dintre ei au firme cu datorii uriașe la stat, dar sunt și parlamentari fără niciun leu în conturi. Deputatul Achimaș-Cadariu contestă veridicitatea datelor raportului Integritate pe bune și face trimitere la declarațiile de avere.

Declarațiile de avere ale politicienilor, „luate la puricat”. FOTO: Camera Deputaților - Facebook Declarațiile de avere ale politicienilor, „luate la puricat”. FOTO: Camera Deputaților - Facebook

 

 


Un deputat de Cluj s-a îmbogățit cu 1,94 milioane lei de când e în Parlament, arată un raport publicat de „Integritate pe bune”, un grup civic format din peste 100 de voluntari care analizează informațiile publice despre politicieni: CV-urile, declarațiile de avere, declarațiile de interese, firmele și studiile lor. Este vorba despre Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat al Partidului Social Democrat din 2019, de profesie Medic primar ginecolog.

 


Într-un raport publicat recent, voluntarii au analizat informații legate de 50 de deputați, dintre care 35 nu aveau nici un leu în conturi înainte de intrarea în politică. 8 deputaţi nu aveau bani, terenuri sau clădiri. Declaraţiile de avere nu menţionează conturi sau sume de lei sau valută, se arată în raport. Printre ei se numără și Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj. Există şi excepţiile unor deputaţi care aveau o avere considerabilă la intrarea în politică Maria-Gabriela Horga (jud. Giurgiu, PNL) deţinea aproape 1 milion lei în conturi.

 


Pe de altă parte, 32 de deputaţi şi-au îmbunătăţit situaţia materială și au mai mulţi bani acum decât la intrarea în politică. 14 deputaţi nu au declarat vreun cont în lei în 2021. Asta ar însemna că îşi primesc salariul şi efectuează toate plăţile exclusiv cash. Oficial, cei 50 deputaţi sunt în medie cu 162 288 lei şi 68 bani mai bogaţi la momentul actual faţă de momentul intrării în politică, se mai arată în document.

Câţiva deputaţi ies în evidenţă prin averea acumulată între timp, între care și deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu a cărui avere a crescut cu echivalentul a 1,94 milioane lei. Monitorul de Cluj a cerut, via e-mail, poziția deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu legat de datele relevate de raportul citat, care va fi publicată aici ulterior.


UPDATE 28.03.2022. Reacția deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu

Ca urmare a unei solicitări adresate de Monitorul de Cluj deputatului clujean Patriciu Achimaș-Cadariu cu privire la datele prezentate în raportul grupului civic „Integritate pe bune” și citat de publicația noastră, redăm în continuare răspunsul acestuia:

„Menționez, încă de la început, faptul că toată activitatea desfășurată de subsemnatul, s-a desfășurat în deplină legalitate cu respectarea deontologiei profesionale, sens în care, documentele și informațiile privind averea detinuță sunt întocmite în termen și publicate pe site-ul Parlamentului României.


Astfel, dintr-o analiză primară a raportului mai sus menționat, cu privire la subsemnatul, rezultă o serie de inadvertente, precum:

  • La capitolul Venituri (din Raport), cifrele menționate nu sunt cele reale înscrise în declarațiile de avere (pct. VII din formular), în referință, respectiv aferente anilor 2020 și 2021;
  • La capitolul Avere (din Raport), cifrele mentionate, în lei și euro, nu sunt cele reale înscrise în declaratiile de avere (pct. IV.1 din formular), în referință, respectiv aferente anilor 2020 si 2021, spre ex. aceleași sume apar în ambele declatii de avere;
  • Aceași situație nerealistă este prezentată (în Raport) și cu privire la terenuri și clădiri (creșteri), etc

În concluzie, afirmația și datele menționate în raport, că averea subsemnatului a crescut cu 1,94 mil lei sunt nefondate. 

Raportat la cele mentionate în raport cu privire la subsemnatul, consider că este perfect aplicabil următorul citat:

«Trebuie să pornim de la premisa că publicul va crede prima versiune pe care o va citi, chiar dacă ulterior aceasta va fi dezmințită sau se va dovedi falsă. O componentă importantă a firii umane este aceea ca ea va refuza să admită că a greșit sau că a fost păcălită»Principiile dezinformării, Manual, KGB, 1973”, a transmis Patriciu Achimaș-Cadariu.

Menționăm că citatul redat mai sus aparține în integralitate deputatului Patriciu Achimaș-Cadariu. Monitorul de Cluj va solicita fondatorului „Integritate pe bune”, Valeriu Nicolae, un punct de vedere cu privire la acuzația lansată de deputat, pe care îl vom publica ulterior.

UPDATE 2. Declarațiile de avere nu reflectă diferența prezentată în raport

Monitorul de Cluj a consultat declarațiile de avere depuse de Patriciu Achimaș-Cadariu în 2019, pe site-ul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, respectiv în 2020 și 2021 pe site-ul Camerei Deputaților și a constatat că sumele nu reprezintă o diferență de 1,94 milioane lei, așa cum se arată în raportul întocmit de „Integritate pe bune”. 

Decalarațiile de avere pe cei trei ani pot fi consultate, după cum urmează:

  • pe anul 2019, pe site-ul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, unde Patriciu Achimaș-Cadariu a ocupat funcția de director medical, poate fi consultată AICI;
  • pe anul 2020, declarația de avere depusă la preluarea mandatului de deputat pe site-ul Camerei Deputaților poate fi consultată AICI;
  • pe anul 2021, declarația de avere, depusă în conformitate cu Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, Articolul 4, care prevede că „deputaţii şi senatorii au obligaţia de a actualiza anual declaraţia de avere şi declaraţia de interese, în condiţiile legii”, poate fi consultată AICI.

……………………………………………………………………………………………….

În Parlamentul României, cei mai mulți deputați sunt aleşi pe listele Partidului Social Democrat și ale Partidului Naţional Liberal. 

„Pentru acest prim raport am ales 50 de deputaţi din aceste două partide: 25 de la PSD și 25 de la PNL. Alegerea acestora s-a făcut aleatoriu, fără considerente geografice sau de altă natură. Următorul raport va include câte 10 deputați din fiecare partid: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR. Noi suntem o comunitate de peste 100 voluntari hotărâți să acționăm pentru a avea, noi și copiii nostri, o țară mai bună, cu politicieni competenți, responsabili și integri, și pentru a aduce transparență pe bune în spațiul public. Accesăm și cercetăm informații publice pentru a demasca și descuraja impostura politicienilor și îmbogățirea lor din banul public. Ne dorim să informăm alegătorii pentru a nu se mai lăsa manipulați și a vota în cunoștință de cauză, după criterii de integritate și competență.

Integritate pe Bune este un proiect care va furniza societăţii o imagine cât mai clară a clasei politice actuale. Vom încerca să construim portrete complete ale oamenilor care ne conduc, utilizând toate informaţiile disponibile şi păstrându-ne obiectivitatea în colectarea şi interpretarea datelor. În acest scop, am implementat un set de proceduri riguroase, pe care încercăm să le îmbunătăţim şi optimizăm permanent”, transmit aceștia.

„Ne așteptăm să fim luați de proști. Ne așteptăm ca politicienii noștri să ne mintă frumos și să ne dovedească că sunt niște pramatii la ceva timp după alegeri. Impostura, manipularea, propaganda, mimarea competenței, a cinstei, a hărniciei au devenit normale. Alegem niște actori penibili care joacă într-o piesă de teatru cinico-absurdă adesea regizată de foști securiști care controlează televiziunile, sau de actualele servicii secrete. În clasa noastră politică studiile, experiența și realizările pe bune sunt excepționale. Standardele normale sunt considerate de politicienii noștri motive de sfințenie. Integritate pe bune este o inițiativă născută din silă. Sila de a asculta tot felul de impostori sociopați vorbind bombastic despre cum va curge lapte și miere dacă ei vor ajunge la putere. Zdrobitoarea majoritate a politicienilor noștri sunt fie mincinoși patologici, fie nemernici, fie proști. De multe ori sunt toate acestea. Noi, voluntarii de la integritate pe bune nu vrem să fim complici prin tăcere sau prin nepăsare. De asta lucrăm la atlasul imposturii politice” - Valeriu Nicolae, fondator „Integritate pe bune”

 

Articol scris de Diana CÎMPEAN

CITEȘTE ȘI:

Pensiile speciale rămân eliminate. Foștii parlamentari pierd „pe linie” procesele pentru recuperarea banilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter