Externe

Live UPDATE VIDEO. Ziua 12 de război în Ucraina: Forţele ruse încearcă să preia controlul capitalei ucrainene Kiev

Invazia rusă din Ucraina a intrat în cea de-a 12 zi: Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, iar o a treia rundă de negocieri între cele două state ar putea avea loc luni, în a 12-a zi de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Live UPDATE VIDEO. A opta zi de război în Ucraina: bombardamente ruse înaintea unei noi runde de negocieri Live UPDATE VIDEO. A opta zi de război în Ucraina: bombardamente ruse înaintea unei noi runde de negocieri

 

Sute de mii de oameni continuă să fugă din Ucraina în ţările vecine, în timp ce armata rusă creşte ritmul și puterea bombardamentelor.


 

UPDATE 07.03 ORA 18:16 Situaţia pe front în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina


Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense capitala Kiev fiind în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud, unde o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat, pentru aceasta ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.


UPDATE 07.03 ORA 17:48 Ucraina: Cel puţin 13 civili, ucişi într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine

Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters.


Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac.

UPDATE 07.03 ORA 15:39 Ucraina: Autorităţile oraşului Harkov susţin că 133 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse


Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa.

De asemenea, 76 de membri ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi în lupte în şi în jurul acestui oraş, potrivit agenţiei de presă UNIAN, care citează Poliţia regiunii Harkov. Alte 443 de persoane au fost rănite, inclusiv 319 de civili.

UPDATE 07.03 ORA 14:25 Ucraina: O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, afirmă Crucea Roşie

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, informează AFP.

Dominik Stillhart, director de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a explicat la BBC cu privire la culoarele umanitare că „problema sau provocarea este de a aduce cele două părţi la un acord care să fie concret, exploatabil şi precis”.

UPDATE 07.03 ORA 12:46 ONU: Sute de mii de persoane nu mai au acces la ajutoare în Ucraina din cauza încercuirii militare a unor oraşe

Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esenţiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni, făcând apel la crearea urgentă de culoare de trecere în condiţii de siguranţă, potrivit Reuters.

În prezent se depun eforturi pentru deschiderea de coridoare umanitare, după două zile de armistiţii încălcate care ar fi trebuit să permită plecarea civililor. Astfel de rute sunt de asemenea esenţiale pentru transportul de ajutoare, cum ar fi apă, mâncare şi medicamente.

UPDATE 07.03 ORA 11:50 Ucraina: Liderul localităţii Hostomel din apropiere de Kiev a fost ucis de trupele ruse, anunţă autorităţile locale

Liderul localităţii ucrainene Hostomel, în apropiere de capitala Kiev, a fost ucis, potrivit autorităţilor locale, relatează DPA.

Trupele ruse l-au împuşcat deliberat pe Iuri Prilipko, a anunţat luni pe Facebook consiliul local.

UPDATE 07.03 ORA 11:16 Nouă persoane, ucise în bombardamentul rusesc asupra aeroportului din Viniţa

Nouă persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene, citate de France Presse. „Luni, la 05:00 GMT, 15 persoane au fost scoase de sub ruine, dintre care nouă erau decedate: cinci civili şi patru militari”, au indicat serviciile de intervenţie pe Telegram, precizând că se continuă căutările pentru a fi găsite şi alte eventuale victime.

UPDATE 07.03 ORA  11:11 Kiev: Evacuarea cetăţenilor ucraineni în Rusia şi Belarus, „complet imorală”

Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este "complet imorală", a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Cetăţenilor civili ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

UPDATE ORA 08:16 Moscova anunţă că va deschide culoare umanitare pentru evacuarea civililor de la Kiev şi alte oraşe de la 07:00 GMT

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

„Având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă şi deteriorarea sa severă în oraşele Kiev, Harkov, Sumî şi Mariupol, şi de asemenea la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin, armata rusă declară o încetare a focului şi deschiderea de coridoare umanitare din raţiuni umanitare începând de la 10:00 ora Moscovei (07:00 GMT), 7 martie”, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat transmis de Interfax.

 UPDATE ORA 07:50 Washingtonul acuză Moscova că recrutează sirieni ca să lupte în Ucraina (presă)

 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani, potrivit AFP.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au indicat patru responsabili pentru cotidianul american.

UPDATE 07.03 ORA 07:48 Armata ucraineană anunţă că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul 

 Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletin.

„Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el.

Pe de altă parte, biroul preşedintelui ucrainean a anunţat că sute de mii de ucraineni trebuie evacuaţi din oraşele lor imediat.

Există deja câteva zeci de oraşe în opt regiuni din întreaga ţară unde situaţia umanitară este catastrofală, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda, care a citat comentarii de la biroul prezidenţial, relatează dpa.

Potrivit ziarului menţionat, biroul preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia că se foloseşte de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-şi consolida poziţiile militare şi a cuceri total Ucraina. 

06.03 UPDATE 05.03: Școală, bloc și o casă din orașul Jitomi, distruse de ruși

O rachetă a armatei ruse a lovit, vineri, o şcoală în oraşul ucrainean Jitomir, pe care a distrus-o în totalitate. Autorităţile locale din Jitomir presupun că ruşii ar fi avut ca ţintă clădirea Administraţiei, însă racheta s-a îndreptat asupra şcolii din localitate. De asemenea, a fost lovit un bloc de locuinţe din imediata vecinătate a şcolii, dar şi o casă, care a fost distrusă în totalitate.

UPDATE ORA 08.30: Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov, din est

Trupele ruse au continuat să încerce să ajungă la frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a crea un culoar terestru dinspre provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi cele două regiuni separatiste proruse.

Apărarea în Kiev a continuat să respingă „ofensiva inamicului” şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie.

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, după o noapte de bombardamente intense, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak.

Numărul refugiaţilor de război ucraineni a depăşit deja un milion de persoane.

UPDATE 04.03 ORA 20.34 Ucraina: G7 cere Rusiei să înceteze atacurile în apropierea centralelor nucleare

 Ţările G7 au cerut vineri Rusiei să pună capăt atacurilor sale „în imediata apropiere a centralelor nucleare ucrainene”, după bombardamentele ruseşti din noaptea de joi spre vineri asupra centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa.

„Orice atac armat şi orice ameninţare la adresa instalaţiilor nucleare utilizate în scopuri paşnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Naţiunilor Unite, ale dreptului internaţional (...)”, potrivit unei declaraţii comune a acestor ţări, care afirmă că susţin iniţiativa directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „în favoarea unui acord între Ucraina şi Rusia care să garanteze securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina”.

 UPDATE 04.03 ORA 20.33 Statele occidentale acuză Rusia la ONU de atac deliberat asupra centralei nucleare de la Zaporojie; Moscova denunţă „o minciună”

Statele Unite au acuzat vineri Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat „o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume” prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia drept o „minciună”, el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.

Acuzaţia că Rusia este responsabilă "face parte dintr-o campanie de minciuni" împotriva Moscovei, a spus Nebenzia.

UPDATE 04.03 ORA 20.04 Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei, anunţă un responsabil de la Pentagon

 Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina. Forţele ruse, a afirmat el, au înaintat cu greu de joi, aflându-se în prezent la 25 km distanţă de capitala Kiev.

 UPDATE 04.03 ORA 19.45 Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul

 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „noi sancţiune dure” dacă preşedintele rus Vladimir Putin nu „opreşte războiul pe care l-a declanşat” în Ucraina.

 UPDATE 04.03 ORA 19.40 Nu avem dovezi că Rusia a atacat reactoarele centralei de la Zaporojie, afirmă subsecretarul american pentru energie nucleară

 Statele Unite nu au găsit dovezi că Rusia a atacat reactoarele nucleare ale centralei de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, şi se pare că în ciocniri au fost folosite doar arme uşoare, a afirmat subsecretarul american pentru energie nucleară, Jill Hruby, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat vineri postului MSNBC, Jill Hruby a mai spus că administraţia Biden este pregătită pentru orice scenariu care ar implica radiaţii emise de la centrala nuclearo-electrică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

 UPDATE 04.03 ORA 19.25 BBC îşi retrage jurnaliştii din Rusia pentru a le garanta securitatea

Postul BBC a anunţat vineri că îţi retrage toţi jurnaliştii din Rusia pentru a le garanta "securitatea", după adoptarea unei legi care prevede pedepse cu închisoarea în cazul transmiterii de „informaţii mincinoase despre armată” şi blocarea site-ului său în limba rusă, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

 UPDATE 04.03 ORA 19.23 Moscova interzice demonstraţiile în oraş, indiferent dacă sunt pro sau împotriva invaziei în Ucraina

 Autorităţile din Moscova au respins cererile pentru demonstraţii atât din partea adversarilor invaziei Ucrainei, cât şi ale susţinătorilor forţelor armate ale Rusiei.

Într-un comunicat difuzat vineri, administraţia locală a menţionat pandemia de coronavirus pentru a justifica interdicţia. Autorităţile nu au dezvăluit cine a solicitat autorizarea mitingurilor şi cu ce ocazie.

SURSA FOTO: aa.com.tr

UPDATE 04.03 ORA 19.08 Transporturi de armament şi combatanţi sosesc în Ucraina prin Polonia, susţine Serviciul de Informaţii Externe rus

Marea Britanie, Canada şi alte state membre ale NATO oferă Ucrainei informaţii despre planurile militare şi mişcările trupelor ruse, potrivit Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR), scrie agenţia Interfax.

„Împreună cu americanii, reprezentanţi ai serviciilor de informaţii din Marea Britanie, Canada şi din multe alte state ale NATO asigură funcţionarea unui centru logistic în Polonia”, susţine SVR într-o declaraţie publicată vineri pe site-ul său.

 UPDATE 04.03 ORA 18.47 Maros Sefcovic, vicepreşedinte al CE: „Vrem Ucraina în UE cât mai repede posibil” 

„Vrem Ucraina în interiorul Uniunii Europene cât mai repede posibil”, a declarat vineri Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o integrare „fără întârziere” a ţării sale în UE.

La nouă zile de la începutul invaziei ruse, este „important să le oferim asigurări (ucrainenilor): îi vedem în viitor în interiorul UE, la masa europeană”, a insistat Sefcovic la Arles, în sudul Franţei, unde se reunesc vineri cei 27 de miniştri ai afacerilor europene din blocul comunitar.

UPDATE 04.03 ORA 18.41 Putin: Dialogul nu este posibil decât dacă „toate cererile ruseşti” sunt acceptate de către Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă „toate cererile ruseşti” sunt acceptate de către Kiev, relatează AFP.

„Rusia este deschisă dialogului cu partea ucraineană, precum şi cu toţi cei care vor pacea în Ucraina. Dar cu condiţia ca toate cererile ruseşti să fie satisfăcute”, a indicat Kremlinul într-un rezumat al acestei convorbiri care a aut loc „la iniţiativa Germaniei”.

UPDATE 04.03 ORA 18.00 UNHCR: Numărul deceselor confirmate în rândul civililor în Ucraina este de 331, dintre care 19 copii

Numărul deceselor confirmate în rândul civililor în contextul invaziei ruse din Ucraina ajunsese joi noapte la 331, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), relatează DPA.

Printre morţi se numără şi 19 copii. Numărul civililor răniţi este de 675, dintre care 31 copii.

UPDATE 04.03 ORA 17.46 Ucraina: Bilanţul bombardamentelor ruseşti de la Cernigov a ajuns la 47 de morţi (administraţia)

Patruzeci şi şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ruse joi asupra oraşului Cernigov din nordul Ucrainei, au indicat vineri autorităţile regionale, citate de AFP.

„Potrivit informaţiilor detaliate de instituţiile medicale, ieri, 3 martie, un bombardament al aviaţiei ruse asupra teritoriului Cernigov a ucis 47 de persoane: 38 de bărbaţi şi 9 femei. Optsprezece persoane au primit îngrijiri”, au indicat pe Facebook autorităţile locale.

 

UPDATE 04.03 ORA 17.20 Borrell: Acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească!

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească loviturile orbeşti şi bombardamentele asupra Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE 04.03 ORA 17.17 Într-o convorbire telefonică, Scholz i-a cerut lui Putin să oprească „imediat” ostilităţile din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt „imediat” ostilităţilor în Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice avute vineri, relatează AFP şi Reuters.

În cadrul discuţiei, „cancelarul s-a declarat extrem de îngrijorat. De mai multe zile, din Ucraina vin imagini şi informaţii teribile”, se arată într-un comunicat al cancelariei.

 UPDATE 04.03 ORA 16.50 Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Moscova în acest weekend

 Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat vineri unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de France Presse.

„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a indicat el într-o conferinţă de presă la Lviv, în vestul Ucrainei, precizând că ucrainenii nu aşteaptă decât acordul ruşilor pentru a reveni la masa negocierilor. 

UPDATE 04.03 ORA 16.47 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri de urgenţă la ora 16:30 GMT (18:30 ora României) pentru a evalua consecinţele atacului asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Reuniunea a fost solicitată de premierul britanic Boris Johnson şi de asemenea de SUA, Franţa, Norvegia, Irlanda şi Albania, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

 UPDATE 04.03 ORA 16.22 Cavusoglu: Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, spaţiul aerian al Turciei va rămâne deschis

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a afirmat vineri că situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte şi nu trebuie permisă escaladarea ei, ministrul precizând că Turcia îşi va menţine deschis spaţiul aerian, transmite Reuters.

Vorbind după reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din statele NATO, Cavusoglu a mai spus că Turcia şi Rusia sunt în contact pentru a garanta că navele turce pot reveni în siguranţă din porturile de la Marea Neagră.

 UPDATE 04.03 ORA 16.13 Rusia adoptă un pachet de legi împotriva sancţiunilor occidentale

 Parlamentul rus a adoptat vineri un pachet de legi destinate să contracareze efectele sancţiunilor occidentale asupra economiei ţării, decise după invazia în Ucraina, relatează AFP.

Acest text, accesibil pe site-ul Dumei de Stat, este destinat să „crească stabilitatea economiei ruse, precum şi să-i protejeze pe cetăţeni faţă de sancţiuni”.

UPDATE 04.03 ORA 16.02 Organizaţia Internaţională pentru Migraţie: 1,25 milioane de persoane au fugit din Ucraina

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina din cauza invaziei ruse a ajuns la 1,25 milioane, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), relatează DPA.

Dintre acestea, 672.000 de mii au fugit în Polonia, 194.000 în Republica Moldova şi aproximativ 133.000 în Ungaria, a spus un purtător de cuvânt al IOM.

UPDATE 04.03 ORA 16.00 Secretarul general al NATO: Rusia lansează bombe cu fragmentare asupra Ucrainei

 Rusia utilizează bombe cu fragmentare în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

„Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională”, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

UPDATE 04.03 ORA 15.40 VIDEO NATO îi cere lui Putin să oprească războiul, dar a decis că nu va impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre, că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, dar a promis Kievului alte forme de sprijin şi i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească imediat invazia în Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 04.03 ORA 15.31 Kievul cere ajutorul Crucii Roşii pentru a crea coridoare umanitare

Guvernul ucrainean a cerut ajutor de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a crea coridoare umanitare pentru civili, după o a doua rundă de negocieri de pace cu Rusia, relatează DPA.

„Bătrâni, femei şi copii nu primesc ajutor medical. Se nasc copii în subsoluri, iar primul lucru pe care îl aud este zgomotul exploziilor”, a transmis vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina, conform unui comunicat făcut public vineri.

Mulţi dintre cei rămaşi în Ucraina au dizabilităţi şi boli cronice şi nu mai au ce să mănânce şi nici apă potabilă. 

UPDATE 04.03 ORA 15.04 Kremlinul le cere ruşilor „să se unească în jurul” lui Putin, pe fondul războiului din Ucraina

 Este momentul ca ruşii să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Kremlinul, în a noua zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce populaţia este ţinută într-un vid informaţional cu privire la acţiunile militare ale armatei ruse în ţara vecină, pe care autorităţile o prezintă drept „operaţiune specială”, relatează AFP şi Reuters.

„Nu este momentul pentru divizări, este momentul de a ne uni. Să ne unim în jurul preşedintelui nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei de presă zilnice, întrebat despre apelurile unor personalităţi de primă mărime ale culturii ruse care se opun războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

UPDATE 04.03 ORA 14.51 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că soldaţii ruşi comit violuri în oraşele ocupate în Ucraina

 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi au comis violuri în oraşele ucrainene, relatează Reuters.

Agenţia britanică de presă menţionează că nu a putut verifica acuzaţia din surse independente şi că şeful diplomaţiei ucrainene nu a adus dovezi în sprijinul afirmaţiei sale.

 UPDATE 04.03 ORA 14.19 Ambasadoarea Ucrainei la ONU către Putin: „Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”

 „Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”, i s-a adresat ambasadoarea Ucrainei pe lângă forurile ONU de la Geneva vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, după un vot istoric în Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, relatează AFP.

„Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră”, a declarat jurnaliştilor Ievhenia Filipenko, înconjurată de mulţi diplomaţi, după un vot în care aliaţi apropiaţi ai Moscovei, precum Venezuela şi Cuba, s-au abţinut să-i voteze rezoluţia.

UPDATE 04.03 ORA 14.01 Ucraina: Fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel renunţă la postul din conducerea gigantului rus Lukoil

 Fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel demisionează din poziţia deţinută în conducerea gigantului energetic rus Lukoil, acesta fiind cel mai recent caz de politician occidental care se distanţează de Moscova după începerea invaziei militare ruse în Ucraina, transmite vineri DPA. 

UPDATE 04.03 ORA 13.45 Vladimir Putin le cere vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile 

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile, în a noua zi după ce Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina, transmite Reuters. 

UPDATE ORA 13.45 Preşedintele Lukaşenko neagă implicarea trupelor belaruse în „operaţiunea militară” rusă în Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a negat categoric vineri implicarea ţării sale în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa.

UPDATE ORA 13.08 Vot masiv la ONU pentru o anchetă internaţională privind încălcările drepturilor omului în Ucraina

Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse, relatează agenţia France Presse.

UPDATE ORA 12.33 Directorul AIEA anunţă că reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie nu au avut de suferit

Reactoarele centralei nucleare din regiunea ucraineană Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa, la care a izbucnit un incendiu în timpul nopţii de joi spre vineri după bombardamente ruse, nu au avut de suferit, a anunţat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12.31 Preşedintele Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze după atacul de la Zaporojie, Rusia acuză sabotorii ucraineni

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un apel direct către cetăţenii ruşi, cerându-le să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse, transmite Reuters.

Ministerul rus al apărării a comunicat vineri că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

UPDATE ORA 12.23 Ucraina: Trupele ruse au intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră

Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters.

UPDATE 4.03.2022 ORA 11:00 Ucraina nu dezvăluie detalii despre următoarele negocieri cu Rusia

Ucraina nu va dezvălui în avans detalii cu privire la locul şi ora când va avea loc orice negociere cu Rusia, a declarat consilierul preşedintelui Ucrainei, Oleksi Arestovici, într-o înregistrare video difuzată vineri, informează Reuters. Joi, echipele de negociatori ale celor două părţi au anunţat că o a treia rundă de negocieri asupra unui armistiţiu ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Între timp, autorităţile oraşului ucrainean Cernigov au anunţat vineri că 47 de persoane au fost ucise în urma unor atacuri ruse care au avut loc joi asupra unui cartier rezidenţial din oraş, cifră în creştere după un prim bilanţ de 33 de persoane ucise.

Operaţiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor intense, potrivit serviciilor de urgenţă locale.

UPDATE ORA 10.39 Ucraina: Trupele ruse încercuiesc oraşul Kiev, iar Mariupol este bombardat intens

Trupele ruse îşi continuă avansul către capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat vineri armata ucraineană, potrivit DPA.

Potrivit autorităţilor ucrainene, trupele ruse s-au retras de la aeroportul Gostomel, punct strategic important aflat la nord-vest de Kiev.

Ministerul Apărării britanic a indicat însă, vineri dimineaţă, că Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar a fost încercuit de forţele ruse şi se află sub un asediu intens.

4.03.2022 ORA 03.26 Cehia trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei

Ministerul ceh al apărării a anunţat joi că va trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 17 milioane de coroane (730.900 de dolari), inclusiv armament uşor şi muniţie, informează Reuters.

Ministerul a informat pe contul său de Twitter că pachetul include sute de mitraliere sau puşti de asalt şi cartuşe de producţie proprie, de la grupuri precum CZG-Ceska Zbrojovka Group.

4.03.2022 ORA 02.26 Incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie în urma atacurilor forţelor ruse

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări”, a scris el.

Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa

 

4.03.2022 ORA 02.10 Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei

Forţele ruse bombardează Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire, conform informaţiilor publicate de şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jivîtskî, pe contul său Telegram, transmite EFE.

„Nu există încălzire sau electricitate în Ohtirka, în regiunea Sumî, iar trupele ruse bombardează Sumî", a scris el.

 3.03.2022 ORA 21.54 O întreagă aşezare ucraineană, cu 600 de locuitori, distrusă complet de bombardamentele ruse

Bombardamentele ruse au distrus complet Iakovlivka, o aşezare cu 600 de locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, potrivit procuraturii generale din oraş, citată de Suspline Tv, informează joi EFE.

Potrivit companiei publice de radiodifuziune din Ucraina, Biroul Procurorului din regiunea Harkov a anunţat că bombardamentele „au distrus tot satul, adică 45 de case, din care 21 au fost făcute una cu pământul”.

Twitter / @svecha62

 3.03.2022 ORA 20.16 Cinci scenarii prin care s-ar putea încheia războiul din Ucraina (analiză BBC)

Cinci scenarii care ar putea să ducă la încheierea războiului din Ucraina au fost prezentate într-un articol publicat joi pe site-ul bbc.com.

„În tensiunea unui război, poate fi greu de identificat o cale de încheiere a conflictelor. În acele momente există ştiri de pe câmpul de luptă, reacţii diplomatice, emoţia generată de plângerea victimelor şi de soarta refugiaţilor. Toate aceste aspecte pot fi copleşitoare. Aşadar, să facem un pas în spate pentru o clipă şi să analizăm modurile în care conflictul din Ucraina ar putea să se încheie. Care sunt scenariile posibile pe care politicienii şi strategii militari le examinează? Puţini oameni pot să prezică viitorul cu acurateţe, însă vă prezentăm mai jos câteva rezultate posibile. Cele mai multe dintre ele sunt sumbre”, afirmă jurnaliştii de la BBC în debutul acestui articol.

 3.03.2022 ORA 20.03 Ucraina şi Rusia au convenit crearea de coridoare umanitare şi o încetare temporară a focului

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a scris acesta pe Telegram.

 3.03.2022 ORA 19.57 Aproximativ 90% din trupele ruse de la graniţă se află acum în Ucraina, potrivit Washingtonului

Aproximativ 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află acum pe teritoriul ţării atacate, conform estimărilor unor responsabili americani din apărare, transmite dpa.

Însă faptul că sunt aduse zilnic peste graniţă mai multe trupe ruse nu ar trebui să fie considerat un semn că 'puterea lor de luptă se diminuează într-o asemenea măsură în Ucraina, încât simt că rămân fără resurse', a prevenit un oficial american de rang înalt.

Potrivit acestuia, Rusia continuă să aibă la dispoziţie resurse militare imense şi trupele care sosesc nu sunt rezerve.

 3.03.2022 ORA 19.38 Putin acuză Ucraina că foloseşte civilii ca scuturi umane şi susţine că ofensiva rusă „decurge conform planului”

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi „neonaziştii” ucraineni că folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei, dar a susţinut că aceasta se desfăşoară ''conform planului'', relatează agenţiile AFP şi EFE.

Participând la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a apreciat că soldaţii ruşi dau dovadă de eroism în ofensiva împotriva Ucrainei şi a susţinut că forţele ucrainene împiedică civilii să utilizeze coridoarele umanitare create de armata rusă.

Mai mult, el a acuzat forţele ucrainene că amplasează armament în zone locuite şi folosesc astfel populaţia ca scuturi umane pentru a putea acuza Rusia că atacă ţinte civile. Potrivit lui Putin, studenţi străini sunt de asemenea ţinuţi practic ostatici în Ucraina.

Cu toate acestea, „operaţiunea militară specială se desfăşoară strict conform calendarului, conform planului”, a susţinut Putin, în a opta zi a invaziei asupra Ucrainei pe care a ordonat-o joia trecută, când a acuzat „abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor Moscovei privind crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa.

 3.03.2022 ORA 19.25 Ucraina: Acord UE pentru acordarea unei 'protecţii temporare' refugiaţilor

Miniştrii de interne ai statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, s-au pus de acord pentru acordarea unei 'protecţii temporare' în UE refugiaţilor care 'fug de războiul' din Ucraina, au anunţat Comisia Europeană şi preşedinţia franceză în exerciţiu a Consiliului UE, transmite AFP.

Ele nu au precizat imediat dacă măsura li se va aplica şi persoanelor refugiate din Ucraina dar care nu au cetăţenia acestui stat, un subiect care divizează membrii UE, unii dintre ei, precum Polonia şi Austria, opunându-se.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi ministrul francez Gérald Darmanin au salutat pe Twitter o 'decizie istorică'.

Este prima dată când statele membre au decis, cu majoritate calificată (cel puţin 15 state din 27, reprezentând 65% din populaţia UE), să activeze directiva din 2001 privind primirea persoanelor strămutate.

 3.03.2022 ORA 19.07 OSCE va ancheta încălcările dreptului internaţional comise de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va crea o misiune de experţi independenţi pentru a ancheta încălcările dreptului internaţional comise de Rusia de la invadarea Ucrainei, a anunţat joi delegaţia canadiană, în numele a 45 de state membre, potrivit France Presse.

Un raport ar urma să fie finalizat „de preferinţă în trei săptămâni” pentru a stabili „eventuale cazuri de crimă de război” şi „a le prezenta tribunalelor competente”, se arată într-un comunicat al OSCE.

Această misiune, desfăşurată în acord cu Kievul, ar urma de asemenea să documenteze probele de încălcare de către Rusia a angajamentelor sale în materie de drept internaţional.

 3.03.2022 ORA 18.50 Ucraina: O coloană de vehicule blindate ruseşti a intrat în Energodar, lupte lângă o baricadă (primarul)

O coloană de aproximativ 100 de vehicule blindate ruseşti a intrat în Energodar, în sud-estul Ucrainei, iar locuitorii încearcă să opună rezistenţă forţelor ruse, în timp ce lângă o baricadă ridicată în oraş se duc lupte, a anunţat joi după-amiază pe Telegram edilul Dmitri Orlov, conform agenţiei oficiale de presă ucrainene Ukrinform.

Aproape de ora locală 17:00, primarul din Energodar, în regiunea Zaporojie, a anunţat că o „coloană inamică de 100 de vehicule blindate se află la porţile oraşului, cerându-le locuitorilor să părăsească imediat străzile, să nu se folosească de lifturi şi să se îndepărteze de geamurile din apartamente”.

Câteva minute mai târziu, Orlov a comunicat că această coloană a intrat în oraş, populaţia locală încearcă să riposteze, iar militarii ruşi au deschis focul asupra civililor.

Timp de câteva zile la rând, 22.000 de ucraineni au creat un scut uman şi au apărat oraşul, împiedicând forţele ruse să treacă.

 3.03.2022 ORA 18.07 Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est, susţine Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ''până la Zidul Berlinului'', relatează AFP.

„Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ''să închidă cerul'' ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

O săptămână de război

 3.03.2022 ORA 18.02 ONU: 249 de morţi şi 553 de răniţi în rândul civililor în prima săptămână a invaziei ruse în Ucraina

Biroul ONU pentru drepturile omului a transmis joi că a confirmat că 249 de civili au fost ucişi şi 553 răniţi în Ucraina în prima săptămână a invaziei ruse, relatează Reuters.

Bilanţul, realizat până la mijlocul nopţii de miercuri spre joi, a crescut de la 227 de morţi şi 525 e răniţi în raportul din urmă cu o zi.

 3.03.2022 ORA 17.12 A început o nouă rundă a negocierilor dintre Ucraina şi Rusia (consilier ucrainean)

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început la frontiera polono-belarusă, iar obiectivul delegaţiei ucrainene este să se convină o încetare imediată a focului şi coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească localităţile de pe linia frontului, a anunţat un consilier prezidenţial ucrainean, transmit Reuters şi AFP.

'Am început discuţiile cu reprezentanţii Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant ', a scris consilierul Mihailo Podoliak pe Twitter, postând o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor.

 3.03.2022 ORA 16.49 Invazia rusă în Ucraina: O săptămână de lupte care au zguduit lumea întreagă

Un rezumat al principalelor evenimente care s-au produs în Ucraina după ce această ţară a fost invadată de Rusia pe 24 februarie a fost publicat joi de AFP. Conflictul armat, cel mai grav izbucnit în Europa în ultimele decenii, a făcut ca peste 1 milion de ucraineni să îşi părăsească ţara, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

 

CITEȘTE ȘI:

Zelenski avertizează: „Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est”

Lukoil i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina

abonare newsletter