Politică

AUR, pe locul doi în sondajele de opinie. A depășit PNL și este pe locul doi, după PSD

Un sondaj INSCOP realizat luna aceasta situează partidul AUR pe locul doi în intențiile de vot ale românilor, surclasând PNL. Singurul partid care depășește Alianța este Partidul Social Democrat.

Un sondaj INSCOP realizat luna aceasta situează partidul AU pe locul doi în intențiile de vot ale românilor, surclasând PNL Un sondaj INSCOP realizat luna aceasta situează partidul AU pe locul doi în intențiile de vot ale românilor, surclasând PNL

 

 


Cel mai recent sondaj INSCOP, realizat în perioada 10-18 ianuarie, arată o creștere a intenției de vot pentru partidul AUR, care a ajuns la 20,6% din opțiunile electoratului. Pe primul loc se clasează PSD, în scădere față de lunile anterioare, iar liberalii se clasează pe locul trei.

 


Intenția de vot în luna ianuarie, potrivit sondajului INSCOP:

  • PSD - 34,4%
  • AUR - 20,6%
  • PNL - 16,6%
  • USR - 12,5%
  • UDMR - 4,2%

Potrivit sondajului, PSD scade de la 36% la 34,3%, în timp ce PNL scade de la 17% la 16,6%. USR crește ușor în luna ianuarie, de la 12,1% la 12,5%.


Remus Ștefureac, directorul INSCOP, precizează că „certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot”. De asemenea, acesta spune că „tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR”.

Lăzăroiu: „PSD vrea să-l bage pe Simion în turul doi la prezidenţiale”

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a că PSD ar vrea să folosească AUR pentru a-l băga pe George Simion în turul doi al cursei prezidenţiale, astfel încât prezidenţiabilul social-democraţilor, un intelectual precum Dîncu sau Rafila, să aibă mai multe şanse de reuşită.


„În continuare sunt oameni în structurile statului care vor să se joace cu AUR, inclusiv din PSD. Vor să folosească AUR ca să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale, ca să câştige PSD cu un candidat prizabil, un intelectual - Dîncu, Rafila. Exact cum a câştigat Iliescu în 2000, pentru că PSD nu poate câştiga în turul doi, decât dacă intră cu unii mai răi decât ei, adică AUR. Cum era PRM faţă de PDSR în 2000”, afirmă Lăzăroiu.

Pe de altă parte însă, analistul politic subliniază că ar fi bine să câştige Simion cursa pentru preşedinţie, astfel încât românii care îl susţin pe liderul AUR şi ideile lui să vadă “în ce direcţie o ia ţara” cu oamenii AUR la conducere.


„Dar ar trebui să câştige George Simion, ca să vadă românii majoritari, antivaccinişti, conspiraţionişti, patrioţi, naţionalişti să-şi pună ei oamenii şi să vedem în ce direcţie o ia ţara. Să vadă cât de competenţi sunt oamenii care-i aburesc azi cu sloganuri de partid. […] Eşecul [guvernării AUR – n.r.] va fi clar, pentru că multe din promisiunile lor nu vor fi îndeplinite, dar AUR va intra şi pe linie. Orice partid extremist când ajunge la guvernare ştie că trebuie să-şi modereze discursul, să se îndrepte mai mult spre centru ca să capteze mai mult din electorat. Numai că ei n-au oameni competenţi acolo", a susţinut Lăzăroiu.

CITEȘTE ȘI:

AUR a întocmit „lista neagră” a jurnaliștilor din România: „Până la crimă e doar un pas”

abonare newsletter