Politică

Boc: „Revocarea miniștrilor face parte din meniul zilei. Acum contează creșterea prețurilor la facturi”

Emil Boc a comentat demiterea ministrului Justiției Ion Stelian, spunând că revocarea miniștrilor este un lucru normal și face parte din „meniul zilei” în democrație. Edilul susține că este mai importantă în prezent creșterea prețurilor la facturi, decât chestiunile politice.

 

Primarul Emil Boc a discutat la o emisiune radio despre ce s-a întâmplat seara trecută în coaliție. Edilul spune că este normal ce a făcut premierul Cîțu - demiterea ministrului Justiției, pentru că acesta nu și-ar fi îndeplinit sarcinile.


 

Una dintre prioritățile ministrului era de a desființa Secția Specială (Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție), dar acest lucru nu s-a întâmplat:


„Aș face apel la calm și la responsabilitate. Eu aș spune că într-o guvernare în democrație revocarea unor miniștri, prin manierile guvernamentale, fac parte din meniul zilei. Nu sunt lucruri ieșite din comun. În toate democrațiile, aceste lucruri se întâmplă. Pentru un Guvern, atunci când un ministru ignoră prioritățile programului de guvernare, ignoră prioritățile României, ignoră solicitările primului ministru, acel ministru are trei alternative: fie să se conformeze programului de guvernare și priorităților stabilite de către premier și în conconrdanță cu ceea ce are nevoie România, fie să plece, fie să fie demis. În cazul de față, premierul a trebuit să procedeze la demitere pentru că primele două nu au funcționat. Aici este vorba de faptul că deși au trecut 8 luni de zile, Secția Specială pentru Judecători nu a fost desființată, deși încă din luna august, de la început, proiectul care viza modernizarea acestei țări, a spațiului rural, nu a fost avizat. Acum dimineața domnul ministru a spus „știți că n-am primit originalul”. În epoca digitalizării nu mai stăm să așteptăm originalul pe hârtie”, a explicat Emil Boc.

Boc: „USR se descalifică”

Emil Boc a vorbit și despre situația incertă a coaliției, având în vedere că USR PLUS ia în calcul susținerea unei moțiuni de cenzură a PSD împotriva premierului Florin Cîțu. 


Primarul crede că problema la USR a fost că partidul nu are „experiența exercițiului de guvernare”:

„Eu cred în responsabilitatea USR-ului. Practic, dacă vor vota alături de PSD, așa cum au anunțat, se descalifică, se autodesființează. Cum poți să votezi cu cei pe care i-ai criticat și te-ai format ca partid în lupta anti-PSD. Cum poți să vii și să zici că peste noapte vă faceți frați de cruce? Asta arată amatorism. Sper să nu se ajungă acolo - sper ca odată cu apa din covată să nu se arunce și copilul, cum se zice în popor. Coaliția asta greu s-a pus în picioare și este o șansă mare a modernizării țării - coaliția este copilul din covată. Domnule ministru al Justiției, mulțumim pentru munca pe care ați făcut-o, atât ați putut face până în momentul acesta, mergem mai departe. Așa se lucrează într-un Guvern. 


Partenerii de la USR nu au experiența exercițiului de guvernare. Ei cred că un Guvern se conduce ca un ONG, în care fiecare își dă cu părerea, face fiecare ce vrea și eventual după luni și luni de zile se ajunge la o decizie pe care o contestăm a doua zi.”

Creșterea prețurilor la facturi, un subiect mai important pentru Boc

Emil Boc consideră că un subiect mai important, despre care ar trebui să se vorbească mai mult între guvernanți, este creșterea prețurilor la întreținere, electricitate și gaz, pe lângă pandemia de COVID-19.


Primarul a mărturisit că premierul Cîțu pregătește un program prin care să le ofere persoanelor cu venituri mici un sprijin guvernamental:

„Eu aș vrea cât mai repede ca guvernanții să vorbească în primul rând despre ceea ce arde astăzi: factura la întreținere, prețul la electricitate și gaz, pandemia de COVID-19. Eu l-am auzit pe premierul Cîțu și de aceea am zis-o de multe ori cu el și a fost extrem de receptiv, ca statul să nu lase jungla să se desfășoare în materia aceasta de prețuri pentru că avem nevoie să avem grijă de toți românii. Și de cei care au bani, dar și de cei care o duc mai greu, iar această creștere îi lovește dur pe cei care o duc mai greu. Premierul a fost extrem de receptiv și va interveni cu trei mecanisme pe care acum le are în lucru, dar acum trebuie să se ocupe de alte probleme, din nefericire. Le pregătește, sunt trei mecanisme: consumatorul vulnerabil, sprijinul de încălzire și sprijin pentru creșterea prețului la energie, pentru cei cu venituri mai mici. Va fi un sprijin guvernamental pentru aceștia.”

CITEȘTE ȘI:

Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției. Coaliția de guvernare, sub semnul întrebării. Boc îl susține pe Cîțu

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter