Politică

Amendamentele USR-Plus pentru bugetul Clujului pe 2021. Creșe în fiecare cartier, studiu pentru Pădurea Hoia și senzori de monitorizare a aerului

USR PLUS a propus un set de amendamente la bugetul municipiului Cluj-Napoca, pe anul 2021, prin care doresc crearea unui cadru predictibil de rezolvare a problemelor clujenilor.

 

 


USR PLUS a prezentat lista amendamentelor depuse la proiectul bugetului municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021, arătând că acestea au rezultat din munca de teren a consilierilor alianței și au drept scop dezvoltarea sustenabilă a orașului.

 


„Propunerile pe care le înaintăm concretizează câteva dintre cele mai importante obiective anunțate în programul de guvernare locală și rezultă din munca pe teren a consilierilor USR PLUS și din interacțiunea lor cu cetățenii, precum și din inițiativele membrilor din grupurile tehnice interne.

Prin ele vrem să contribuim la implementarea unui cadru predictibil pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru. Dacă în ceea ce privește problemele de trafic, soluțiile se leagă de realizarea centurii metropolitane, când vine vorba de creșe, grădinițe, parcări, spații verzi, calitatea locuirii, avem nevoie de o foaie clară de parcurs și de un orizont bine definit de soluționare. În același timp, într-un Cluj care suferă sub impactul pandemiei, trebuie să reacționăm prin măsuri solide și sustenabile, din sfera sănătății publice și nu numai, pentru contracararea efectelor coronavirusului,” a declarat Alexandra Oană, liderul de grup al consilierilor locali USR PLUS.


Ce proiecte propus consilierii USR PLUS?

Amendamentele aduse de USR PLUS la bugetul local de dezvoltare sunt:

- Implementarea unei rețele de senzori pentru monitorizarea calității aerului în 30 de școli, pentru a crește gradul de conștientizare în privința nivelului de poluare și a preîntâmpina riscurile de sănătate asupra celor mici.


- Îmbunătățirea aplicației MyCluj, în principal prin facilități de evaluare a răspunsului primit de cetățeni și posibilitatea redeschiderii unei sesizări;

- Proiect de construire a creșelor în toate cartierele Clujului; mai multe cartiere nu dispun deloc în acest moment de creșe de stat;


- Proiect de construire a unui hub educațional - creșă, grădiniță, școală - în Bună Ziua, cartier ce, cu excepția unei creșe, nu dispune în momentul de față de  infrastructură educațională;

- Alocarea unui fond de reparații pentru Spitalul de Pediatrie;

- Realizarea unui studiu științific privind arealul Hoia, pentru a fundamenta creșterea gradului de protecție pentru această zonă;

- Elaborarea unui studiu care să stabilească exact câte parkinguri sunt necesare în oraș, localizarea lor, și alte măsuri complementare, precum și orizontul de timp în care vor fi construite toate acestea. Acest plan va fi util și pentru a putea porni un plan de creștere a spațiilor verzi în oraș.

- Înființarea unui departament de optimizare continuă a activității din Primărie și instituțiile subordonate, pentru a se crește eficiența acestora

„Aceste proiecte pun bazele unei schimbări structurale în aplicarea soluțiilor în oraș, astfel încât să setăm perspectiva ca în 2030 să nu mai vorbim de aceleași probleme de care vorbim de 30 de ani. Clujul are resursele financiare, umane, și tehnice pentru a-și rezolva problemele, trebuie să profităm de conjunctura favorabilă pentru a le pune în aplicare”, transmit reprezentanții USR PLUS, într-un comunicat de presă.

Cluj-Napoca va avea buget de 433 milioane de euro în 2021

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021 este de peste 433 de milioane de euro, mai mare decât în 2020.

Potrivit primarului Emil Boc, bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021 este de 433.225.627 euro, adică peste 2 miliarde de lei (2.117.433.576 lei), în creștere cu 22,88% față de bugetul pe anul 2020 (354.191.251 euro).

Din total, 50,70% din sumă va fi destinată secțiunii de funcționare - 219.648.907 euro și 49,30% vor merge pe dezvoltare - 213.576.720 euro.

CITEȘTE ȘI

2021 va fi „anul cartierelor”, în Cluj-Napoca. Ce proiecte vor fi finalizate și ce lucrări vor începe în noul an?

Ultimele Stiri
abonare newsletter