Politică

Petru Șușcă, demis de la șefia Spitalului Județean de Urgență Cluj, de Vlad Voiculescu. Cine îl înlocuiește?

Petru Șușcă a fost demis din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj de Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății. Cine îl va înlocui?

 

 


Managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă, a fost demis de noul ministu al Sănătății, la fel și Consiliul de Administrație, a confirmat Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pentru monitorulcj.ro.

 


Șușcă va fi înlocuit de un manager interimar, după opt ani în care a condus Spitalul Județean de Urgență din Cluj. Astfel, funcția va fi oferită medicului Claudia Gherman, conferențiar la UMF Cluj, până la organizarea concursului pentru postul de manager.

Claudia Gherman este medic primar la Clinica de Chirurgie II, specializat pe chirurgie generală și vasculară.


Reprezentanții instituției au publicat pe Facebook faptul că mandatul managerului Petru Șușcă a luat sfârșit și, totodată, că directorul medical a demisionat: „Mandatul domnului Ec. Dr. Petru Șușca, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a încetat la data de 07.01.2021. De asemenea, Conf. Dr. Adela Golea a demisionat din funcția de director medical.”

„În acești șapte ani, cât a fost mandatul meu de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, au fost plini de provocări și, în același timp, realizări. Am învățat că orice obstacol poate fi depășit, dacă ai o echipă dedicată și competentă alături. De aceea, la încheierea acestui mandat, le sunt recunoscător colegelor mele din Comitetul Director, precum și întregii echipe SCJU, pentru sprijinul din acești ani. Vă mulțumesc tuturor! Doresc noii echipe manageriale succes și multe realizări!”, a transmis Ec. Dr. Petru Șușca.


„Marele rău a fost făcut. Sistemul de îngrijire a fost distrus complet”

Deputatul Emanuel Ungureanu a semnalat mai multe nereguli în ceea ce privește administrarea spitalului clujean, de-a lungul timpului. Ungureanu a spus la monitorulcj.ro că fostul manager, Petru Șușcă, a făcut „mult rău sistemului sanitar”:

„Șușca a făcut extraordinar de mult rău sistemului sanitar. Eu vorbesc despre abuzurile sale cu mult timp înainte de a fi politician. Am scris ca jurnalist despre mizeria din Spitalul Județean Cluj, am filmat circuitul hranei care se transporta împreună cu deșeurile toxice. Șușca l-a oprit pe profesorul Ciuce și alți doctori remarcabili de la Chirurgie 1 să opereze copii, i-a dat in judecată, a determinat plecarea doamnei profesor Hagău, a doamnei Mariana Matei, un chirurg vascular de excepție.”


Deputatul a mai susținut și faptul că mulți profesioniști au fost îndepărtați din cauza modului în care a fost condus spitalul până acum:

„Când vom ajunge la contractele Spitalului Județean Cluj din ultimii 7 ani, la risipa banului public veți vedea și motivele concrete ale protecției politice. Șușca a fost schimbat foarte târziu, marele rău a fost făcut, sistemul de îngrijire a politraumei a fost distrus complet și mulți profesioniști au fost îndepărtați de stilul grobian al lui Șușca de a conduce un spital care are clădiri putrezite care colcăie de șobolani.”

Emanuel Ungureanu a avut numeroase reclamații la adresa fostului manager, de-a lungul anilor.

Pacienți tratați „în stradă” la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Doi pacienți cu perfuzii au fost fotografiați în luna octombrie 2020 în curtea Spitalului Județean de Urgență Cluj. Pozele au fost publicate de deputatul Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Deputatul clujean a susținut atunci că pacienții ar fi tratați în curtea spitalului din cauza aglomerării de la Unitatea de Primire a Urgențelor.

„Dramatic! Pacienți tratați pe stradă în curtea Spitalului Județean de Urgență Cluj! (...) Situația a devenit dramatică la Spitalul Județean Cluj, pacienții sunt perfuzați în stradă din cauza aglomerării spațiului impropriu de la UPU Cluj. (...) Pacienții sunt pur și simplu batjocoriți!”, a scris deputatul Emanuel Ungureanu.

„Sunt șobolani, asta e problema aici! Șobolan mare-mare!”

În luna august 2020, deputatul USR a efectuat o vizită la Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Imaginile surprinse de candidatul la Primăria municipiului Cluj-Napoca arată, pe lângă mizeria de nedescris, un câine vagabond și saltele mucegăite, iar în subsolul insalubru, șobolani.

„Tot acolo, a primit spațiu de depozitare o firmă de curățenie care are grijă inclusiv de secția de Neurochirurgie a celebrului medic Ștefan Florian. Vă imaginați ce curățenie se face în pavilioanele 1, 5 și 7 cu instrumente de curățenie care sunt depozitate în subsolul cu șobolani?”, se întreabă Emanuel Ungureanu.

Ungureanu a susținut atunci că a primit sesizarea când angajatele de la curățenie au văzut un șobolan. El a afirmat că angajații clinicii au sesizat conducerea SCJU din Cluj-Napoca.

„Sunt șobolani, asta e problema aici. Uitați, aici a fugit, într-o dimineață, când am venit la lucru. Șobolan mare-mare! Aici sunt materialele care au fost aduse după ce au fost schimbate pe secții. Noi mergem și facem curățenie pe Neurochirurgie pe pavilioanele 1, 5 și 7”, a mărturisit o angajată, în imaginile video transmise live, pe Facebook, de Ungureanu.

Unele zone din spital, „bombe biologice”

În anul 2019, Emanuel Ungureanu a prezentat public trei rapoarte făcute de Corpul de Control al ministrului Sănătății, la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Această prezentare a venit atunci cu efecte, anume, ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, a numit alți trei membri în Consiliul de Administrație, care în ziua de azi se va reschimba.

„Conducerea SCJU trebuia demult schimbată pentru că sunt zone în spital care sunt adevărate bombe biologice, cum ar fi secţia de chirurgie vasculară, condusă de Marius Fodor, unde a murit în luna august un pacient în urma infecţiilor nosocomiale. De asemenea, la ATI circuitele sunt atât de dezorganizate încât riscul de contaminare cu bacterii rezistente este major. Sper ca numirea noului CA să însemne şi o decizie de revocare, în regim de urgenţă, a managerului Petru Şuşca, şi, ulterior, numirea ca interimar, a unui manager care să nu fie membru al vreunui partid politic”, a spus Ungureanu, despre decizia ministrului Sănătăţii.

Deputatul și-a dorit încă din anii trecuți o conducere apolitică şi un manager din afara Clujului care „să nu aibă relaţii cu clanurile de tip mafiot care au dominat sistemul medical clujean în ultimii 15 ani”.

„Jegul” din spitale are consecințe: „Pacienții mor cu zile”

În 2019, deputatul a susținut că condițiile sărăcăcioase și neregulile din spitalul clujean au avut consecințe directe asupra tratamentelor medicale:

„Am demonstrat prin aceste rapoarte că nu exagerez când spun că jegul din Spitalul Judeţean Cluj are consecinţă directă asupra actului medical. Aceste rapoarte scot în evidenţă complicitatea Direcţiei de Sănătate Publică la toate neregulile de care am spus, mă refer la DSP Cluj, sunt rapoarte care detaliază faptul că Centrul de Trasfuzii din Spitalul Judeţean nu are condiţiile minime de funcţionare, demonstrează faptul că Unitatea de Primiri Urgenţe a fost autorizată în condiţiile în care lucrările de reparaţii s-a făcut fără norme şi zona a ceea ce înseamnă apă decontaminată şi apă sterilă se intersectează şi sunt o groază de probleme care afectează direct starea de sănătate a pacientului”, a spus Ungureanu.

Infecțiile din spital ar fi fost ascunse de văzul lumii: „Potrivit unor rapoarte ale Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, ultimul din septembrie 2019, care au fost ascunse, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca s-au întâmplat nereguli de o gravitate extremă. Unitatea de transfuzii a spitalului nu are condiţiile minimale de funcţionare şi funcţionează ilegal, iar la Secţia Chirurgie 2 rata infecţiilor nosocomiale este înspăimântătoare. Se fac raportări false privind aceste infecţii, iar medicii din SCJU ascund pacienţilor faptul că au fost infectaţi pe secţii.”

CITEȘTE ȘI:

Emanuel Ungureanu: „Zilele lui Șușca la Spitalul de Urgență Cluj sunt numărate!”

 

Nereguli cu duiumul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj. Ungureanu: “Cer demiterea întregii conduceri”. Ce spune Corpul de Control

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter