Politică

TERIFIANT! Sute de agricultori inocenți, UCIȘI cu bestialitate în timp ce își lucrau câmpurile

Cel puțin 110 civili au fost ucişi cu sânge rece, în timp ce îşi lucrau câmpurile, potrivit unui bilanţ al Organizației Naţiunilor Unite (ONU).

 

 


Potrivit ONU, acest atac sfâșietor este cel mai sângeros comis împotriva unor civili în acest an. Acțiunea s-a petrecut în nord-vestul Nigeriei, afectată de o insurecţie jihadistă de peste 10 ani, relatează AFP.

 


Cel puțin 110 civili inocenți, uciși cu bestialitate de jihadiști

Masacrul s-a desfăşurat în ziua alegerilor locale în acest stat, ele fiind primele organizate de la începutul insurecţiei Boko Haram în 2009. De la această dată, au fost înregistrate peste 36.000 de oameni uciși şi peste două milioane au trebuit să-şi abandoneze locuinţele.

„La 28 noiembrie, la începutul după-amiezii, indivizi înarmaţi au sosit pe motociclete şi au comis un atac brutal asupra bărbaţilor şi femeilor care lucrau pe câmpuri în Koshobe. Cel puţin 110 civili au fost ucişi cu cruzime şi mulţi alţii răniţi în acest atac”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU în Nigeria, Edward Kallon, calificându atacul drept „cel mai violent atac comis împotriva unor civili inocenţi în acest an”.


ONU nu menţionează gruparea jihadistă Boko Haram, nici facţiunea disidentă a grupării Statul Islanic în Africa de Vest (Iswap), care şi-a înmulţit violenţele în această regiune şi controlează o parte din teritoriul nigerian.

Agricultorii inofensivi, ținta jihadiștilor în Nigeria

Atacul s-a produsă într-o orezărie situată la mai puţin de 10 km de Maiduguri, capitala statului Borno, epicentrul insurecţiei islamiste. Luna trecută, 22 de agricultori fuseseră deja ucişi pe câmpurile lor, nu departe de acest oraş.


Agricultorii, pescarii şi tăietorii de lemne sunt cu regularitate drept ţintă de jihadişti, care îi acuză că transmit informaţii armatei sau că nu plătesc „impozit” jihadist, obligatoriu pentru a exercita o activitate economică în unele zone din Borno.

„Este fără îndoială semnătura Boko Hara care operează în regiune şi care atacă frecvent agricultorii”, a declarat reprezentantul unui grup de autoapărare proguvernamental, care a indicat că 43 de victime aveau gâtul tăiat.


Peste 40 de victime inocente aveau gâtul tăiat

Aceste prime 43 de victime au fost înhumate, duminică, în localitatea vecină Zabarmari, în prezenţa guvernatorului statului Borno, Babaganan Umara Zulum, în timp ce continuau căutările altor victime în aceste ape mlăştinoase şi unde accesul este dificil.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a „condamnat” sâmbătă seara uciderea „acestor agricultori devotaţi muncii lor de către terorişti”. „Ţara întreagă este rănită de aceste asasinate fără sens”, a adăugat el.

Atacul a survenit în ziua alegerilor reprezentanţilor şi consilierilor regionali în 27 de circumscripţii ale statului Borno, un scrutin amânat încă din 2008 încoace din motive de securitate.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Atac terorist la Viena. Mai multe persoane împușcate în stradă. ATENȚIE! Imagini cu puternic impact emoțional


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter