Politică

14 pe listă, un singur învingător! Cine sunt și ce promit candidații la Primăria Cluj-Napoca?

14 candidați s-au înscris oficial în „bătălia” pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Mai mult sau mai puțin cunoscuți, toți vor să fie victorioși la alegerile locale din 27 septembrie.

 

 


Programate inițial pentru luna mai, alegerile locale din România au fost decalate în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

 


Mandatele actualilor edili și aleși locali au fost prelungite preț de câteva luni, însă alegerile din 27 septembrie se apropie cu pași repezi, iar cetățenii sunt chemați din nou la urne.

Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 – Municipiul Cluj-Napoca a confirmat că miercuri, 26 august, de la ora 14:00, la sediul de pe strada Emil Isac nr. 1, va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot care cuprind listele de candidați pentru consilieri și pentru primari.


Cotat cu cele mai mari șanse pentru obținerea celui de-al cincilea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc va avea 13 contracandidați de toate culorile la scrutinul din toamnă. Monitorul de Cluj vă prezintă lista integrală a candidaților, în ordinea validării înscrierilor în cursa pentru fotoliul de edil al „Orașului Comoară”.

1. Emil Boc – Partidul Național Liberal (PNL)

Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie (1991), apoi al Facultății de Drept (1995), Emil Boc (53 de ani) este avocat, profesor universitar, fost deputat, fost președinte al Partidului Democrat (PD), apoi al Partidului Democrat-Liberal (PD-L) și fost premier al României (2008-2012).


Pentru cei mai mulți clujeni însă, Emil Boc este omul salvator care l-a bătut pe Gheorghe Funar în lupta electorală din 2004, transformând radical Cluj-Napoca dintr-un oraș industrial gri, într-un oraș inovativ, modern, atractiv pentru tineri, dar și pentru investitori.

După patru mandate de primar, Emil Boc este omul extremelor: fie incredibil de iubit, fie contestat vehement. Marele merit al edilului născut la Răchițele este direcția europeană în care a luat-o orașul de pe malul Someșului Mic. Clujenii cer însă și mai mult!


2. Dan Cristian Codrean – PRO România

Născut la Cluj-Napoca și absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), Dan Codrean (38 de ani) este membru în Baroul Cluj din 2006. Specialist în lobby și advocacy, este mediator și arbitru la Curtea de Arbitraj de Camera de Comerț și Industrie Cluj.

În trecut, a ocupat funcția de subprefect al județului Cluj, având o experiență politică de peste 15 ani. Programul propus de Dan Codrean este canalizat pe patru direcții – administrație, infrastructură și urbanism, economie, societate. Toate acestea, dezvoltate din perspectiva internaționalizării.

3. Emanuel-Dumitru Ungureanu – Alianța Uniunea Salvați România – Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (USR-PLUS)

Născut în inima Bucovinei, la Suceava, Emanuel Ungureanu (42 de ani) trăiește în Cluj-Napoca de peste două decenii. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, este doctor în Istorie Orală, din 2003 fiind profesor de istorie. Actualmente deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie.

După ce a finalizat studiile școlii postliceale în domeniul asistenței sociale, Ungureanu a devenit primul om din țară specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală. A fondat Asociația pentru Empatie și Solidaritate „Delia Grădinaru”, îi duce în tabere pe tinerii dependenți de dializă, îi sprijină, suferă și este ca un tată pentru ei.

Extrem de vocal privind dezastrul din sistemul medical românesc, parlamentarul clujean a devenit cunoscut în toată țara grație filmărilor șocante despre mizeria scandaloasă din spitalele românești. Cu siguranță, tupeul de invidiat i-a adus mulți susținători, dar și la fel de mulți dușmani deranjați de dezvăluirile controversate.

4. Csoma Botond – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Clujean get-beget, Csoma Botond (45 de ani) este de profesie jurist și politolog. Absolvent al Facultății de Studii Europene (1999), apoi al Facultății de Drept (2001), a obținut diploma de master în Drept Internațional la Budapesta, pe tema „Intervenția SUA în Irak”.

Președinte al Organizației Județene UDMR Cluj, Csoma Botond este deputat, membru în Comisia de control a Serviciului Român de Informații (SRI) și dorește ca UDMR să facă o figură frumoasă la alegerile din acest an, sperând să obțină un număr mai mare de consilieri decât în prezent – cinci.

5. Bogdan Gârbovan – Partidul Verde

Militar timp de două decenii în Armata Franceză, Corpul Legiunea Străină, Bogdan Gârbovan (44 de ani) este fost sportiv de performanță. În prezent pensionar, el a fost numit, în martie 2020, secretar general al Organizației Județene Cluj a Partidului Verde.

6. Radu Călin Lupaș – Partidul Republican

Promotor la nivel internațional al celor mai cunoscute branduri românești din industria HoReCa, Radu Lupaș (34 de ani) este implicat în business-uri pe trei continente, pe care vrea să le lase deoparte pentru funcția de primar, dorind să devină „un administrator de nădejde pentru clujeni”.

Cel mai tânăr candidat din 2020 susține că municipiul Cluj-Napoca „a încheiat un ciclu de dezvoltare” și vrea să îl ducă acum „la următorul nivel”, la fel cum s-a implicat și în transformarea brandurilor locale în afaceri de succes internațional.

7. Sorin-Valeriu Naș – Partidul Forța Națională

Absolvent al Facultății de Ştiinţe Economice (1991), Sorin-Valeriu Naș și-a început cariera politică în 1990, ca membru al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD). În 2001, a fost exclus împreună cu întreaga conducere județeană din PNȚCD Cluj de către conducerea centrală a partidului, în frunte cu Victor Ciorbea.

A fost apoi membru fondator al Acțiunii Populare, fost partid politic cu ideologie de centru-dreapta, condus de fostul președinte Emil Constantinescu. În 2014, s-a înscris în Partidul Liberal Reformator (ulterior ALDE), iar din 2019 este membru al Partidului Forța Națională, devenind președintele interimar al formațiunii, în aprilie 2020.

Fost secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Naș (54 de ani) are o vastă experiență în sectorul economic privat ca investitor şi manager în cadrul unor companii cu activităţi în domeniul pieței de capital, IT&C și al dezvoltării imobiliare.

8. Paul Eugen Siserman – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Concurent în 2014 la emisiunea MasterChef, Paul Siserman (42 de ani) este alegerea surprinzătoare a ALDE pentru Primăria Cluj-Napoca. Poreclit de CanCan „cel mai tatuat concurent din istoria MasterChef”, Siserman se bucură de o popularitate însemnată în domeniul gastronomic.

Antreprenor în sfera alimentației publice (are un restaurant cu specific japonez), bucătarul se declară mândru de meseria pe care o are. Spune că, deși prietenii l-au avertizat că „politica este o curvă”, este „un simplu cetățean al acestui frumos oraș”, un oraș „cu lipsuri”, lipsuri care se pot îndrepta „și fără războaie și luptă acerbă la ciolan”.

9. Adela-Dorina Mîrza – Partidul Alternativa Dreaptă (AD)

Adela-Dorina Mîrza are 43 de ani, este căsătorită, are doi copii și locuiește în Cluj-Napoca. Este licențiată în domeniul studiilor europene, dar a urmat și studii de Drept. Actualmente este specialist în marketing, PR și comunicare la Tetarom SA, ocupând în trecut și funcția de președinte al Partidului M10, fondat în 2015 de fostul europarlamentar Monica Macovei.

10. Simona-Teodora Roșca-Neacșu – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Născută la Cluj-Napoca, Simona-Teodora Roșca-Neacșu (44 de ani) este artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România. Anonimă pentru publicul larg, ea este cunoscută în lumea artiștilor pentru că „a pus în valoare prin pictura pe sticlă frumusețea miniaturilor din hrisoavele brâncovenești, conectate la valorile artei occidentale și orientale”.

11. Avram Fițiu – Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Fost membru PNȚCD, Avram Fițiu (55 de ani), este inginer horticol, agricultor și profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Fostul șef de cabinet al ex-premierului Dacian Cioloș – cu care a fost coleg de facultate –este subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În ianuarie 2019, Avram Fițiu a părăsit PLUS, fiind contestat vehement de colegii de partid. Printre altele, foștii colegi l-au criticat pe Fițiu, cunoscut drept un personaj pitoresc în peisajul învățământului clujean, pentru că își îmbracă studenții în costume populare la examenele finale și îi îndeamnă să prezinte rețete culinare specifice zonelor din care provin.

Deși a fost acuzat că este un anti-european declarat, Avram Fițiu și-a propus să transforme Cluj-Napoca în „Capitala Verde a Europei”, până în 2024. Prima intervenție pe care o promite dacă va ajunge primar al municipiului Cluj-Napoca este legată de mobilitate, și anume „fațeta legată de trafic”.

12. Valentin Claudiu Cuibus – Partidul Social Democrat (PSD)

Fostul prefect al județului Cluj în perioada Guvernului Adrian Năstase, Valentin Cuibus (64 de ani) este profesor de fizică, consilier județean în culorile PSD, director la Palatul Copiilor. A fost convins cu greu de colegii de partid să intre în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca.

În ultimii 8 ani, Cuibus a ocupat funcția de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, timp în care învățământul preuniversitar a devenit cel mai bun din țară, Cluj-Napoca a fost gazda olimpică a peste 120 de țări, iar IȘJ Cluj s-a ales cu cel mai modern sediu din România.

13. Daniela Gîfu – Partidul România Mare (PRM)

Inițial absolventă a Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Daniela Gîfu (47 de ani) este doctor în filosofie, scriitoare, specialistă în comunicare politică și trăiește în Cluj-Napoca din 2002. Din 2014, este cercetător științific afiliat la Universitatea din Craiova.

În 2016, Daniela Gîfu a obținut a doua diplomă de doctorat, de această dată în informatică. Într-un interviu din 2013, ea a fost descrisă drept o femeie „modestă, plină de energie și puternică”, o „optimistă convinsă”, care este „mereu cu zâmbetul pe buze, emană încredere şi energie”.

14. Petru Mîndru – Partidul România Noastră (PRN)

După ce Judecătoria Cluj-Napoca şi Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca au respins dosarul lui Petru Mîndru, acuzat că ar fi trecut numele unor persoane decedate pe lista susținătorilor săi, Tribunalul Cluj a admis apelul PRN, „salvând” astfel candidatura lui Mîndru.

Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, dar și al Facultății de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca, Petru Mîndru este secretar general al PRN, partidul naționalist al fostului primar clujean Gheorghe Funar.

CITEȘTE ȘI:

„Boc e SUPERPOPULAR, șansele sunt MICI!”, recunoaște Emanuel Ungureanu. De ce candidează deputatul la Primăria Cluj-Napoca?

 

Cine sunt candidații PNL la Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj? LISTA COMPLETĂ

 

 

abonare newsletter