Politică

Economist clujean: „Pensiile speciale și privilegiile de orice fel, scandaloase pentru oamenii de rând”

Pensiile speciale, salariile speciale și privilegiile de orice fel sunt „scandaloase” pentru oamenii obișnuiți, susține un economist clujean.

Economist clujean: „Pensiile speciale și privilegiile de orice fel, scandaloase pentru oamenii de rând” Economist clujean: „Pensiile speciale și privilegiile de orice fel, scandaloase pentru oamenii de rând”

Orice privilegii, de la girofar și scutirea de impozite pentru anumite profesii/sectoare „norocoase”, până la recenta scutire de carantină pentru parlementari propusă recent „sunt scandaloase” pentru cetățenii de rând, susține economistul clujean Radu Nechita, conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Privilegiile nu se pot rezolva prin impozitare specială”

„Privilegiile rămân privilegii, indiferent ce decide un grup care a beneficiat toată viața lor de ele și a fost pus acolo cu misiunea de a le păstra pentru ei și pentru ceilalți. Această problemă nu se rezolvă prin impozitare specială. Impozitele nu ar trebui să fie folosite pentru inginerii sociale pentru că rezultatul este, cel mai adesea, mai rău decât situația care ar fi trebuit «corectată»”, este de părere Nechita.


„Impozitele trebuie să finanțeze bunuri publice (non-excluziune și ne-rivalitate în consum). Impozitele speciale sunt chiar mai rele decât impozitele. Așa cum m-am opus ideii de supra-impozitare a «marilor averi ilicite» (soluția este prin justiție sau nu există), tot așa am fost împotriva impozitării speciale a pensiilor speciale. Pentru că știam că asta înseamnă torpilarea cotei unice (așa ne-unică și în două tranșe și cu privilegii pentru sectorul IT)”, mai spune economistul.

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, scoasă de pe ordinea de zi!

Reamintim că, în ședința de miercuri, Camera Deputaților a decis impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Pensiile speciale – inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților – vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei, respectiv cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.


Joi dimineață însă, conducerea Parlamentului a scos de pe ordinea de zi a plenului reunit solicitarea USR pentru eliminarea pensiilor speciale în cazul deputaților și senatorilor. „PSD și PNL, aceeași mizerie, hoții!”, acuză deputatul clujean Emanuel Ungureanu. El mai afirmă că impozitarea pensiilor speciale este „prea puțin probabilă” și „probabil neconstituțională”, acuzând PNL și PSDîn teritoriu „fură cot la cot”, iar în Parlament „sunt braț la braț în momentele cheie”.

CITEȘTE ȘI:


Mandatele primarilor, prelungite până în noiembrie. Premieră la alegerile locale! Emil Boc a glumit despre expirarea mandatului său
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter