Politică

Avocatul Poporului intervine în războiul dintre Șulea și floreștenii care îl critică pe Facebook

Avocatul PoporuluI, Renate Weber, a declarat că demersurile Poliției Locale din Florești, care a amendat mai mulți locuitori care l-au criticat pe primarul Horia Șulea, nu respectă jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocatul Poporului intervine în războiul dintre Șulea și floreștenii care îl critică pe Facebook Avocatul Poporului intervine în războiul dintre Șulea și floreștenii care îl critică pe Facebook

Renate Weber a transmis un punct de vedere cu privire la amenzile date de Poliția Locală Florești locuitorilor care au postat pe Facebook mesaje prin care îl critică pe edilul Horia Șulea. Avocatul Poporului arată că "statul nu are dreptul să sancţioneze sau să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public".

„De asemenea, menționăm și o altă situație în care s-a impus intervenția instituției Avocatul Poporului, în contextul în care o tânără din județul Cluj a fost amendată de reprezentanții poliției locale pentru o postare critică pe o rețea de socializare, la adresa primarului localității în care domiciliază. Din informațiile obținute prin intermediul mass-media, conduita poliției locale nu este singulară, existând și alte situații similare pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale de-a lungul timpului.


Precizăm că jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului a fost constantă în sensul că statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public, chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, sau ofensatoare, deși nu a fost cazul despre așa ceva în postarea sus indicată”, a transmis Renate Weber.

Libertatea de exprimare a fost încălcată

Avocatul Poporului susține că libertatea de exprimare a floreștenilor amendați a fost lezată, întrucât aceasta nu este posibilă fără existența libertății de opinie.


„Prezenta solicitare are în vedere opinia exprimată în mod constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existența libertății de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participe la viața politică, socială, culturală, manifestându-și public opiniile, gândurile, credințele. Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerință gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale”, mai arată Weber.

Monitorul de Cluj a atras atenția la începutul lunii aprilie, că mai mulți floreșteni au primit amenzi pentru postări de pe Facebook în care îl criticau pe primarul Horia Șulea. Primul dintre cazuri semnalate a fost acela a unui floreștian, amendat cu 1.000 de lei, după ce l-a numit pe primar „netrebnic”. După câteva zile de la acest incident, o altă locuitoare a comunei Florești a fost amendată de Poliția Locală, pentru o postare în care critica lipsa de comunicare a primăriei.


CITEȘTE ȘI

Primarul din Florești, în vizorul apărătorilor drepturilor omului. ANCHETĂ cerută lui Vela! Polițiile Locale, definitiv în subordinea MAI?

 

 


INCREDIBIL! Amendată de Poliția Locală Florești, pentru că s-a plâns de lipsa de comunicare a primăriei

 

Strigător la cer, se întâmplă la Florești! Amendat de Poliția Locală pentru că l-a făcut „netrebnic” pe Facebook pe primarul Șulea

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter