Politică

PNL a murit, trăiască PD-L? Vechii PNL-işti clujeni, înlăturaţi de pe liste la alegerile din vară?

La Cluj, vechii liberali se tem că nu se vor mai regăsi pe listele partidului la alegerile locale şi judeţene din vară.

Alin Tişe (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat la şefia forului judeţean. Deocamdată, nu au fost bătută în cuie lista definitivă de candidaţi, dar tot mai multe voci din vechiul PNL spun că nu se vor mai regăsi în viitorul deliberativ din Consiliul Judeţean, locul lor fiind luat de cei din fostul Partid Democrat Liberal. Aceleaşi temeri sunt şi printre consilierii locali.

Reamintim că PNL Cluj a decis ca la alegerile din acest an pe listele de consilieri  trebuie să fie propus obligatoriu pe loc eligibil cel puţin un tânăr cu vârsta sub 35 de ani şi o femeie. În plus, Alin Tişe a lăsat să se înţeleagă că în echipa cu care va candida la Consiliul Judeţean se vor regăsi oameni “din afara” partidului.


”Nu am reuşit să conturez echipa cu care voi candidat la Consiliul Judeţean. E prematur. Partidul urmează să analizeze activitatea consilierilor județeni actuali, există nişte criterii de performanță şi există la partid un departament de resurse umane. Vom face o analiză atentă asupra activităţii tuturor colegilor mei. Vom analiza şi în funcţie de opţiunile lor, sunt unii care nu mai doresc. Vom vedea completarea acestei liste cu tineret și femei. Doresc să păstrăm, dacă putem, ponderea de doamne pe liste. În momentul de faţă avem din 18 consilieri, 6 sau 7 doamne, un procent bun, mi-aş dori să-l păstrăm. Iar la tineret dorim să înnoim lista de la Consiliul Judeţean. Această analiză va fi dusă în forurile partidului. Un alt criteriu e să fie reprezentate toate microzonele județului, să găsim o formulă echilibrată. Vom încerca să punem oameni performanți în domeniul lor de activitate, chiar dacă nu au făcut politică. Eu îmi doresc să atragem oameni din afară, tineri dacă se poate, profesori, doctori, din domeniul IT,  oameni care îşi doresc să pună în practică ceea ce doresc. Eu îmi doresc să am pe listă oameni din afară, cu altă mentalitate, să vină să spună ce vor să facă pentru acst oraş, pentru acest judeţ, să vină cu un nou suflu”, a declarat Alin Tișe.

În prezent, în Consiliul Judeţean PNL are 18 consilieri judeţeni, din care 8 provin din vechiul PNL.


“PNL nu e SRL-ul nimănui”

Liberal de mai bine de 20 de ani, actualmente consilier judeţean, Dorel Secară este convins că nu va fi agreat de Alin Tişe.

“Sunt absolut sigur că nu voi fi agreat de Alin Tişe. Nu am fost de acord cu multe dintre iniţiativele dânsului. Consider că PNL nu e SRL-ul nimănui. Eu doresc să mă regăsesc pe listele Consiliului Judeţean la alegerile din vară. Ştiu că prezenţa mea într-un viitor Consiliu Judeţean va fi un factor de echilibru şi îi va împiedica pe unii să facă anumite lucruri. Decizia partidului e sfântă pentru mine, dar voi lupta pentru şansa mea. Faţă de PNL nu am greşit cu nimic. Am încercat să îndrept ce au greşit alţii. Eu lupt pentru şansa mea, dar respect decizia PNL. Tot ce voi face va fi în folosul partidului. Îmi vor apăra şansa de a mă regăsi pe listă”, a declarat pentru Monitorul de Cluj consilierul judeţean Dorel Secară.


Reamintim că Dorel Secară a fost cel mai aprig contestatar al președintelui Consiliului Județean Alin Tișe în chestiunea schimbării membrilor Consiliului de Administrație de la aeroport. Membru PNL de 20 de ani, Secară contestă deciziile lui Tișe în conflictul pe care acesta din urmă îl are cu David Ciceo, președintele aeroportului. La acea dată, consilierul județean a informat conducerea PNL de la București despre toate acțiunile președintelui CJ Cluj Alin Tișe cu privire la activitatea aeroportului.

Tişe îl primeşte cu braţele deschise în PNL pe Matei de la Turda?

Cât despre primarii PSD care vor candida la alegerile din vară sub sigla partidului PNL, Tişe nu îi consideră traseişti politici.


“Primarii, indiferent de partid, îşi doresc o revalidare a mandatului şi continuarea proiectelor (...) Odată ce mandatul lor încetează, mandatul lor încetează în vară, o persoană căruia îi încetează mandatul este liberă de mandat, nimeni nu îl opreşte să-şi aleagă partidul de unde vrea să recandideze. A racola un primar înseamnă ca el să candideze de la un partid şi în timpul mandatului să treacă la alt partid (...) Dar faptul că un primar la expirarea mandatului realizează că poate candida de la un nou partid și la început de mandat vine în fața electoratului cu un program politic, din partea unui partid sau altul e absolut normal”, mai spune Tişe.

Exemplul cel mai elocvent este cel al primarului din Turda, Cristian Matei. Exclus din Partidul Social Democrat (PSD), primarul municipiului Turda, Cristian Matei, cochetează cu intrarea în Partidul Național Liberal (PNL).


Deşi anul trecut se vorbea despre faptul că acesta şi-a înregistrat adeziunea la PNL, acest lucru nu a fost confirmat până în prezent, mai ales dacă ţinem cont că, dacă ar face acum cerere de adeziune, şi-ar pierde mandatul de primar. Turda este al doilea oraş ca mărime din judeţul Cluj.

Conducerea PNL Cluj a lăsat să se înţeleagă că Matei va face pasul spre nou partid, dar nu acum.

“Are simpatii faţă de Partidul Naţional Liberal, a fost membru PNL de-a lungul istoriei. La momentul potrivit va face pasul către acest partid. Dacă face acum cerere de adeziune îşi pierde mandatul de primar”, s-a limitat să comenteze, recent, Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj pentru Monitorul de Cluj.

Dorel Secară, consilier judeţean

Eu nu sunt înscris în partidul numit Tișe, eu sunt înscris în Partidul Național Liberal de 20 de ani unde am muncit și nu am adus niciodată prejudicii partidului meu, nici nu am s-o fac niciodată, nici nu o să plec din acest partid până la moarte (...) Am discutat cu foarte mulți lideri ai partidului legat de această problemă (n.red. schimbarea CA de la aeroport), inclusiv la București, inclusiv cu președintele PNL la nivel de țară. L-am informat. Mulți colegi de-ai mei din PNL din Consiliul Județean gândesc ca mine, dar oamenii nu au curajul să se exprime”. (ianuarie 2019)

CITEŞTE ŞI

Cine şi-l asumă pe Matei? O „formidabilă harababură” pe scena politică turdeană.

CITEŞTE ŞI

Secară nu se cară din PNL. Tișe, pârât la Orban pentru conflictele cu directorul aeroportului?

Ultimele Stiri
abonare newsletter