Politică

Deputatul clujean Adrian Dohotaru, apel disperat la Klaus Iohannis: „Promulgați legea!”

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru îi cere președintelui Klaus Iohannis să promulge legea coșului minim pentru un trai decent.

Deputatul clujean Adrian Dohotaru, apel disperat la Klaus Iohannis: „Promulgați legea!”, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru Deputatul clujean Adrian Dohotaru, apel disperat la Klaus Iohannis: „Promulgați legea!”, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru

Făcând o aluzie la sloganul candidatului PNL la alegerile prezidențiale, parlamentarul clujean susține că „o Românie normală nu poate fi o Românie a muncii ieftine”. De altfel, coșul de consum lunar pentru un trai minim decent a fost reactualizat, valoarea acestuia pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna Septembrie 2019 fiind de 6.954 lei pe lună.

Mai departe, pentru o persoană adultă singură valoarea coșului este de 2.684 lei pe lună, dublu decât salariul minim actual, avertizează Adrian Dohotaru. Acesta reamintește că, în 2018, 85% din contractele de muncă erau sub valoarea coșului lunar pentru un trai decent.


„Solicit președintelui Iohannis să promulge legea al cărei co-inițiator sunt și conform căreia principalul element de fundamentare a salariului minim este reprezentat de coșul de consum pentru un trai decent. Promulgarea legii este esențială pentru predictibilitatea politicilor salariale și pentru a pune capăt sărăciei în muncă cu care ne confruntăm azi. Totodată, legea răspunde și recomandărilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim”, se arată într-un mesaj al parlamentarului clujean.

Vă reamintim că, la mijlocul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege inițiat de deputatul clujean Adrian Dohotaru, conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale.


CITEȘTE ȘI: Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent devine elementul de fundamentare a politicilor salariale

abonare newsletter