Economie

Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent devine elementul de fundamentare a politicilor salariale

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege inițiat de deputatul clujean Adrian Dohotaru, conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale.

Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent devine elementul de fundamentare a politicilor salariale Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent devine elementul de fundamentare a politicilor salariale

O treime din salariații din România sunt pe salariul minim, iar salariul minim este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. „E o minciună că avem salarii mici pentru că nu suntem productivi”, susține parlamentarul, afirmând că, raportat la salarii, românii sunt printre cei mai productivi din toată Europa.

Ideea acestui proiect legislativ este de a corela mărirea salariului minim cu coșul minim pentru trai decent. „Măririle să nu se facă din pix, înaintea unei campanii electorale, ci să se bazeze pe studii”, dezvăluie deputatul clujean.


„În timp ce sunt colegi la dreapta mea din PNL sau USR care vor desființarea salariului minim, și care au votat împotrivă, inclusiv persoane care au semnat proiectul legislativ!, e foarte important să avem un instrument de fundamentare a salariului minim bazat pe nevoi reale și care acum ar trebui să fie la 2.500 de lei”, a mai punctat Dohotaru, într-un mesaj pe Facebook.

Peste 6.700 lei, valoarea „coșului” pentru o familie de 4 persoane

Conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert, Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, în baza căruia a fost fundamentat proiectul de lege, valoarea coșului lunar pentru un trai minim decent pentru luna octombrie 2018 era de 6.762 RON pentru o gospodărie formată din 4 persoane, dintre care doi adulți și doi copii cu vârsta de până în 14 ani. Pe viitor, conform noii legi adoptate, valoarea coșului minim pentru un trai decent va fi actualizată anual de către Institutul Național de Statistică (INS), reprezentând principalul element de referință în stabilirea salariului minim, afirmă Adrian Dohotaru.


Deşi România a înregistrat în ultimii ani o creștere susținută a salariului minim, valoarea acestuia a rămas mică raportat la necesitățile unui trai decent. În prezent, salariul minim reprezintă doar 50% din valoarea coșului lunar pentru un trai minim decent (stabilit la 2.552 RON net lunar pentru o persoană singură).

Mai mult decât atât, 85% din contractele de muncă înregistrate în 2018 aveau valori mai mici decât coșul minim de consum pentru un trai decent. Necorelarea politicilor salariale cu coșul minim pentru un trai decent condamnă angajații la un trai aflat la limita subzistenței, avertizează deputatul, România fiind, de altfel, țara cu cea mai mare pondere a celor ce muncesc, dar se află în risc de sărăcie din Uniunea Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter