Politică

Meleșcanu despre situația votului din străinătate: "Nu am ce să îmi reproșez, trebuie schimbată legislația"

România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă.

melescanu melescanu

 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat, duminică seara, că nu are ce să îşi reproşeze cu privire la cozile formate la secţiile de votare din străinătate, menţionând că este nevoie de consens politic pentru schimbarea legislaţiei electorale.


"Participarea foarte largă a contrazis practic toate evaluările pe care le-am avut. (...) În mare majoritate, cu cel puţin o treime - două treimi din secţiile de votare din străinătate s-a stat la coadă. Uneori s-a stat la cozi şi de două ore şi mai bine. La fel era şi prin Bucureşti, am văzut. (...) A fost o activitate foarte puternică în a-i determina să iasă la vot, ceea ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, eu cred că ne-am atins limitele pe care putem noi să le asigurăm în materie de voturi în străinătate", a declarat ministrul de Externe.

Potrivit lui Meleşcanu, România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă.


"Noi nu avem nici resursele materiale, nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorităţi compacte de români. (...) Împărtăşesc ideea de a avea un consens cât mai larg în Parlament pentru a reuşi să găsim un sistem de vot acceptabil de către toţi şi care să ne permită să ieşim din această înfundătură", a adăugat Meleşcanu.

Întrebat cu privire la posibilitatea de a demisiona, ca urmare a situaţiei de la secţiile de votare de peste hotare, Meleşcanu a răspuns că el nu are ce să îşi reproşeze.


"Eu personal nu am ce să îmi reproşez, văd însă nevoia de a găsi o soluţie pentru ca aceste lucruri să nu se mai pună în cârca Ministerului de Externe şi a ministrului de Externe, pentru că este total incorect şi nedrept", a susţinut ministrul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter