Politică

Reprezentanții ALDE, la Cluj-Napoca: „S-a vorbit prea puțin despre UE în această campanie, riscăm să eșuăm în balcanism!”

La conferința de presă organizată la Cluj-Napoca de Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) au participat europarlamentarul Norica Nicolai, președintele ALDE Cluj - deputatul Steluța Cătănăciu, senatorul ALDE Marius Nicoară și președintele ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu.

Radu Silaghi-Dumitrescu este reprezentantul Clujului pe lista ALDE pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, aflându-se pe poziția a 7-a, „un loc onorabil, având în vedere sprijinul pe care organizația Cluj o primește din partea organizației naționale”, susține Cătăniciu.

„Ne apropiem de un final de campanie în buna tradiție românească, în care s-a vorbit puțin despre Uniunea Europeană, dar ALDE a ales să nu se implice în dezbaterile interne. Aceste alegeri au o semnificație deosebită în context european, vor decide viitorul Europei. De rezultatul lor depind foarte mult arhitectura instituțională europeană, modificările la Tratatul de la Lisabona, viitorul zonei euro și configurația politică. Conform ultimelor sondaje, nu vor fi prea prietenoase cu obiectivele Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.


Aceasta a menționat un amplu studiu cu peste 35.000 de respondenți făcut public la Budapesta, care relevă că statele din Europa de Est rămân în continuare pro-europene, în timp ce țările vestice încep „să obosească”. Norica Nicolai este îngrijorată că statele membre vechi riscă să aducă în Parlamentul European formule politice netradiționale, amintind și de Partidul Național Democrat al Germaniei, considerat neo-nazist în țara natală. „Riscăm să avem multe partide de extremă dreaptă în Parlamentul European, iar partidele tradiționale pierd teren”, avertizează europarlamentarul.

Nicolai vrea prezență mai mare decât în anii precedenți

Norica Nicolai este de părere că niciunul din cei vehiculați public pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, inclusiv Frans Timmermans și Manfred Weber, nu vor putea face față schimbărilor majore care se preconizează la nivelul UE. Aceasta afirmă că UE are nevoie de un președinte de calibru și că este foarte probabil ca partidele care candidează acum din partea Marii Britanii nu vor face tot posibilul să stopeze Brexitul, creând „o imagine vulnerabilă” Uniunii Europene – „o arenă în care se confruntă marii jucători și marile interese”.


Europarlamentarul îndeamnă la prudență privind configurația viitorului Parlament European, dar speră că românii se vor mobiliza mai bine decât au făcut-o la precedentele alegeri europarlamentare.

Sper că vom avea o prezență care să se distanțeze de prezențele tradiționale, publicul le-a tratat (n.red. euroalegerile) drept alegeri marginale, asta spune ceva despre mentalitatea României. Nu ne comportăm deloc ca membri UE, sunt niște lucruri care trebuie spuse și făcute! Rezultatele depind de maniera în care cetățenii sunt conștienți despre impactul asupra vieții de zi cu zi, văd constant, nu doar în România, ci și în Moldova un interes mai mare pentru aceste alegeri”, a afirmat Nicolai, care îndeamnă „să ne batem pentru propriile interese”, altfel „riscăm să eșuăm în balcanism”.


„Sper că cei care vor fi aleși să ne reprezinte ca români, ca oameni care își înțeleg rostul și nu fac un teren de prelungire a bătăliilor politice de la București. Ar fi eșecul politicii românești într-o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană” – Norica Nicolai, europarlamentar ALDE

CITEȘTE ȘI: Norica Nicolai îl trage de urechi pe Tișe privind Aeroportul Cluj: „Șicanele juridice creează o suspiciune că există niște interese ascunse!”


CITEȘTE ȘI: Europarlamentarul Nicolai, replică savuroasă: „Cred că avem în continuare Partidul Democrat la Cluj, reprezentat de Boc!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter