Politică

Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj: „Nu voi candida la vreo funcție politică”

Au existat voci în spațiul public care spuneau că PSD l-ar susține pe Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, la președinția României.

Rectorul UBB Cluj și președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, respinge vehement posibilitatea unei candidaturi la funcția supremă în stat.

„În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcție politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii și îi întristează pe alții. Zvonul acesta a determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare în raport cu mine și cu instituțiile în a căror activitate sunt implicat. În speță, este vorba despre Academia Română și Universitatea „abeș-Bolyai. În consecință, deși nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetățenească, doresc să anunț public că nu am candidat și nu voi candida la vreo funcție de conducere politică în statul român. Cine mă cunoaște îndeaproape știe că nu am acceptat niciodată o asemenea funcție – deși mi s-au oferit de multe ori astfel de prilejuri – dintr-un motiv foarte simplu: principiul meu fundamental în viață este activitatea profesională serioasă, pusă în serviciul specialității pentru care m-am pregătit”, a spus Pop, într-o postare pe Facebook.


Ioan Aurel Pop mai spune că în câteva luni își va încheia mandatul de rector al Universității “Babeș-Bolyai”.

“Iar în cadrul instituțiilor de profil, am acceptat să ocup funcții înalte de conducere numai în măsura în care acestea au fost rezultatul alegerii de către egalii mei, de către studenți etc. și nu m-au îndepărtat de studenții mei și de cercetare. Prin urmare, toată viața mi-am ținut lecțiile cu elevii și cu studenții și am făcut tentative de reconstituire a vieții oamenilor care au trăit în trecut. Am convingerea că, dacă toți românii ar face de-a lungul vieții ceea ce știu mai bine în funcție de pregătirea lor, ne-ar merge mult mai bine tuturor și, implicit, i-ar merge mai bine țării. Nădăjduiesc ca, ajutat în continuare de Consiliul de Administrație și de Senatul Universității Babeș-Bolyai, să-mi închei cu bine, peste câteva luni, mandatul de rector și să mă pot concentra, alături de colegii mei, în buna funcționare a celei mai importante instituții de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare și creație din țară – Academia Română”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.


Sociologul Barbu Mateescu a publicat, anul trecut, o analiză a opțiunilor PSD pentru bătălia electorală de anul viitor. Prima variantă ar fi fost tocmai rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, care ar avea susținerea lui Adrian Năstase și liderilor BOR.

“Ion Aurel Pop, rector al UBB și președinte al Academiei Române. La nivel de discurs reprezintă pentru candidatura lui Ponta din 2014 ce a reprezentat «Întoarcerea Jedi-ului» (Star Wars VI) pentru «O nouă speranță» (Star Wars IV), adică aceleași teme livrate însă mai puternic și mai coerent. Nu vor exista glumițe cu popcorn. Campania va fi morocănoasă și sobră. Nu e timp de confetti și de optimism, România suferă sub asediul hoardelor modernizării. Trebuie să ne apărăm ființa națională străveche, nu să zâmbim în timp ce păpăm mici cu muștar”, a scris sociologul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter