Politică

Nasra spune "nem" propunerii UDMR: "Nu voi vota proiectul de lege!"

La puțin timp după ce UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru "transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918", Horia Nasra, președintele PSD Cluj a reacționat pe Facebook, dând asigurări că va spune "pas" proiectului de lege.

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ.

Subpunctul în speță prevede: "Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc".


Deși Kelemen Hunor, liderul UDMR a declarat că nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacţii naţionaliste, Horia Nasra declină categoric posibilitatea de a da undă verde unei astfel de propuneri.

"Nu voi vota proiectul de lege care prevede posibilitatea obţinerii «unui statut de autonomie specială» şi «regiuni de dezvoltare separate» și niciun alt proiect de acest gen! România este un model atât pentru statele membre ale Uniunii Europene cât şi pentru spaţiul extracomunitar în privinţa drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale, calitatea vieţii şi realizarea obiectivelor de investiţii locale şi naţionale fiind prioritare pentru ambele comunităţi. Cu siguranţă că pianul lui Béla Bartók și vioara lui George Enescu sunt în egală măsură apreciate şi ascultate şi în Cluj sau Alba şi în Harghita", a scris, pe pagina de Facebook, liderul PSD Cluj.


Conform prevederii legislative solicitate de UDMR, minoritățile naționale ar avea asigurate:

- Posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003
- Reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale
- La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local
- Reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european
- Modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter