Politică

Reacţie dură a Budapestei după ce autorităţile române i-au INTERZIS intrarea în ţară unui oficial autonomist

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a criticat decizia autorităţilor române de a intezice intrarea în ţară a lui Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, în România.

sursa foto b1.ro

Ungaria încearcă să construiască relaţii „civilizate” pe bază de „respect reciproc”, însă interzicerea intrării în România a unui cetăţean maghiar „nu va ajuta la acest proces”, a declarat Szijjarto, citat de MTI.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a calificat drept „inacceptabilă” încălcarea dreptului la circulaţie a unui cetăţean european, în lipsa unei decizii a instanţei în acest sens.


Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc în România, a fost oprit la graniţă, nefiindu-i permisă intrarea în ţară, unde voia să participe la manifestările de la Târgu Mureş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) organizează, sâmbătă, un miting şi un marş pentru autonomie la care sunt aşteptate 40.000 de persoane. Organizatorii vor depune la Prefectura Mureş o petiţie în atenţia Guvernului, prin care cer susţinerea demersului.


Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat că mitingul şi marşul sunt şi acţiuni de protest împotriva actualului proiect de regionalizare a României.

“CNS organizează, sâmbătă, la Târgu Mureş, un miting şi un marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la care aşteptăm să participe 40.000 de persoane. Mitingul va începe de la ora 16 la Monumentul Secuilor Martiri, unde va avea loc o comemorare, iar la final se va citi o petiţie adresată Guvernului României prin care cerem să susţină autonomia Ţinutului Secuiesc printr-o lege organică, care a fost depusă în Parlament în decembrie 2017. De asemenea, cerem şi sprijinul Parlamentului pentru adoptarea proiect. De la ora 17, participanţii la miting se vor îndrepta în marş spre Prefectura Mureş, unde o delegaţie va depune petiţia. De asemenea, mitingul şi marşul sunt şi acţiuni de protest împotriva actualului proiect de regionalizare a României”, a spus Izsak.


Acesta a precizat că proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, depus în decembrie 2017 de deputatul UDMR Kulcsar – Terza Jozsef Gyorgy, este un document care se bucură de o susţinere populară din partea comunităţii maghiare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter