Politică

Kelemen Hunor: De Centenar să se accepte ceea ce noi cerem, respectarea promisiunilor de la Alba Iulia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte şi ceea ce cere minoritatea maghiară, şi anume respectarea promisiunilor din Rezoluţia de la Alba Iulia.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că momentul anului 2018 va trece, iar maghiarii nu vor putea sta ”precum ariciul” şi să aştepte speriaţi finalul acestor evenimente, ci trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori în România.

”Anul 2018 nu va cruţa comunitatea maghiară de manifestările antimaghiare şi naţionaliste. Noi trebuie să spunem foarte clar şi răspicat, Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să propună şi să accepte şi ceea ce noi cerem, să participe la un dialog, la finalul căruia vom avea o nouă relaţie, un nou cadru de colaborare între majoritate şi minoritate. Vrem respectarea promisiunilor din Rezoluţia de la Alba Iulia, acestea să fie incluse în legislaţia actuală, transpuse într-un cadru juridic actual. Momentul anului 2018 va trece, însă nu putem să stăm precum ariciul şi să aşteptăm speriaţi finalul acestor evenimente. Maghiarii trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori şi doresc să trăiască în continuare ca o comunitate generatoare de valori în România”, a spus Kelemen, potrivit Mediafax.


Acesta a precizat că niciodată nu a vorbit despre tema Centenarului cu intenţia de a jigni sau de a insulta majoritatea, dar nu s-a temut să adreseze întrebări importante despre ceea ce s-a schimbat după o sută de ani, ceea ce s-a îmbunătăţit şi s-a deteriorat din punctul de vedere al comunităţii maghiare.

”O majoritate care are încredere în sine nu trebuie să se teamă niciodată de o minoritate anume, nu trebuie să creadă că ceea ce solicită membrii comunităţii maghiare nu va afecta în niciun fel societatea românească. Noi ne exprimăm motivele temerii noastre, dar şi românii trebuie să ne spună de ce se tem ei, de ce ne consideră o comunitate de neîncredere, un risc pentru securitatea naţională”, a mai spus liderul UDMR.


Kelemen Hunor a susţinut că este necesar ca din când în când să fie analizată evoluţia lucrurilor, direcţia spre care se îndreaptă ţara, unde anume se află România la un an după ce PSD a câştigat alegerile parlamentare şi guvernează împreună cu ALDE.

”Este de remarcat faptul că există o creştere economică, o creştere a pensiilor şi salariilor, chiar dacă această măsură nu satisface în totalitate aşteptările cetăţenilor. În plus, administraţiile locale au reuşit să lanseze şi să acceseze programe de dezvoltare, care vor îmbunătăţi în mod vizibil viaţa şi activitatea comunităţilor locale, în următorii trei ani. Dar există şi câteva segmente de care nu suntem mulţumiţi. Trebuie să vorbim despre acestea, deoarece tot ceea ce se întâmplă în prezent va influenţa viitorul nostru apropiat şi îndepărtat. De asemenea, trebuie să înţelegem ce presupune această nouă politică fiscală, de ce Guvernul propune anumite măsuri. Cu toate acestea, UDMR nu a rămas fără reacţie, a propus şi unele amendamente rectificatoare”, a menţionat Kelemen Hunor.


Potrivit acestuia, este deranjant faptul că, după un an, Guvernul nu a făcut nimic pentru a restabili statul de drept, pentru separarea puterilor, a creat chiar mai multe conflicte şi a generat neînţelegeri atunci când a încercat să abordeze aceste probleme.

Ultimele Stiri
abonare newsletter