Politică

UDMR a cerut sprijin PPE pentru problemele maghiarimii din Transilvania

O delegaţie UDMR, condusă de preşedintele Kelemen Hunor, a participat la Congresul PPE din Malta, unde a cerut sprijin, printre altele, pentru iniţiativa privind extinderea folosirii limbii materne, prin reducerea pragului de populaţie de la 20% la 10% pentru aplicarea prevederilor legale.

UDMR a cerut sprijin PPE pentru problemle maghiarimii din Transilvania UDMR a cerut sprijin PPE pentru problemle maghiarimii din Transilvania

"Președintele UDMR a prezentat cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș, și faptul că, în România, sunt folosiți procurorii în încercarea de a desființa o școală, o situație intolerabilă, care periclitează viitorul sutelor de elevi care învață la acel liceu", se arată într-un comunicat de presă al UDMR.

Printre propunerile UDMR amintite de Kelemen Hunor se numără obligativitatea folosirii limbii materne și inscripționarea localităților în această limbă în comunitățile unde populația minoritară este de minimum 10%, dar și înregistrarea Inițiativei Civice Minority SafePack.


"Președintele Kelemen Hunor a prezentat propunerile UDMR de modificare a legii privind folosirea limbii materne, în așa fel încât respectarea drepturilor lingvistice să devină obligatorie în toate localitățile în care trăiesc maghiari, iar, în acest caz, pragul la care se aplică prevederile legii ar trebui să fie redus de la 20 la sută, cât este în prezent, la 10 procente. Conform aceleiași propuneri, ar trebui inscripționate și în limba maghiară denumirile de localități, străzi, instituții și spații publice, iar nerespectarea acestei legi ar trebui sancționată. Pentru minoritățile autohtone din Europa, implicit comunitatea maghiară din Transilvania, înregistrarea, de către Comisia Europeană, a Inițiativei Civice Minority SafePack este un moment important, așteptat de multă vreme, care face posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare pentru aplicarea acestui proiect. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a abordat acest subiect și în cadrul întrevederii cu președintele grupului PPE din Parlamentul European, căruia i-a adresat rugămintea de a sprijini Inițiativa. Președintele Manfred Webber a dat asigurări delegației UDMR că va acorda sprijinul necesar punerii în practică a inițiativei civice și materializării aspirațiilor minorităților, cu instrumentele de care dispune", mai spun reprezentanţii UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter