Politică

Boc, mesaj către Guvern și UE: Construiți locuințe sociale dacă vreți prosperitate. Primăria Cluj se chinuie de 17 ani să construiască cartierul de locuințe din Borhanci

Primarul Emil Boc cere Guvernului să lanseze un program masiv de construire de locuințe sociale, un milion la număr, în următorii ani. Fostul premier a spus, în același context, că trebuie regândit proiectul Uniunii Europene pentru că "nu poți să-i ceri unui om să aibă viziune deschisă, europeană, când el nu are condiții minimale de existență"

"Recomandarea mea pentru Guvern este e momentul de a lansa la nivel național un program masiv de a construi un milion de locuințe sau jumătate de milion de locuințe în doi ani de zile pentru că ceea ce face ANL, foarte, foarte puțin, nu face față la nevoile existente în materie de locuințe", a spus primarul Emil Boc într-o emisiune la radio.

Boc a vorbit în acest context și despre proiectul Uniunii Europene.


"Iar dacă vrem cu adevărat să vorbim de o nouă Uniunea Europeană în contextul în care nu vor mai fi 28 de state, vor fi 27, după ieșirea Marii Britanii, întreaga Europă se reconfigurează. Nu cu două viteze, ci cu o singură viteză. Să înțelegem că dimensiunea prosperității și a coeziunii nu poate lipsi din nicio ecuație europeană. Când spun prosperitate spun să îi dai șansa omului să aibă acces minimal la un loc de muncă relativ bine plătit și la o locuință, sunt chestiuni elementare. Nu poți să-i ceri unui om să aibă viziune deschisă, europeană, când el nu are condiții minimale de existență. Politica de coeziune a Uniunii Europene  a fost scrisă chiar de britanici, asta-i paradoxul", a spus fostul premier.

Boc are și un mesaj la aniversarea a 60 de ani de la nașterea Uniunii Europene.


"Vom aniversa în 20 martie 60 de ani de la nașterea Uniunii Europene și dacă vorbim de regândirea acestui proiect european e clar că avem nevoie de Uniunea Europeană dar nu în formula actuală. S-a demonstrat a fi foarte grea, birocratică și care nu a răspuns la nevoile cetățenilor și s-a dus dintr-o criză în alta: de la criza economică la criza migraților, de la criza migraților în criza refugiaților, din criza refugiaților în Brexit. A demonstrat că nu are soluții la problemele reale ale oamenilor și de aceea nu trebuie să câștige teren populiștii. Tot cu soluții raționale, echilibrate se vor rezolva crizele refugiaților, dar aceste soluții trebuie spuse de oameni care cred în democrație, soluții pe care oamenii să le perceapă că sunt în favoarea lor. Nu trebuie să condamnăm oamenii că votează în unele părți ale Europei partide populiste. Poate teama și frica de necunoscut, e o teamă firească, oamenii nu trebuie condamnați. Politicienii care nu găsesc soluții la temerile oamenilor au o problemă", a spus Boc.

Boc a vorbit despre aceste subiecte în contextul prezentării bugetului Clujului pe anul 2017 și pe ce se vor cheltui banii, potrivit primarului, printre altele, și pentru construcția de locuințe sociale pe Sighișoarei și Ghimeșului și pentru cartierul de locuințe în zona Borhanci.


Pe lângă cartierul de locuințe din Borhanci, Boc mai are la activ alte două proiecte de cartiere de locuințe – Lomb și Tineretului. Niciunul dintre aceste proiecte nu a pornit la drum de zeci de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter