Politică

ANI a cerut, din nou, vacantarea mandatului deputatului Steluța Cătăniciu

Agenția Națională de Integritate a cerut, ieri, Legislativului vacantarea a trei mandate de parlamentari. Doi dintre aceștia au fost salvați, recent, de colegi devenind parlamentari în ciuda verdictelor de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a trimis o scrisoare Camerei Deputaților prin care cere vacantarea locurilor de deputați ocupate de Steluța Cătăniciu (ALDE Cluj) și Ioan Sorin Roman (PSD). Cei doi au pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casație și Justiție, și au decizii  definitive de incompatibilitate.

Astfel în cazul Steluța Cătăniciu raportul de evaluare întocmit de ANI a rămas defintiv prin decizia luată de instanța supremă  pe 24.11.2015. Potrivit legii, cei aflați în această situație, nu mai pot ocupa o funcție publică, aleasă sau numită timp de trei ani de la aplicarea sancțiunii principale. Scrisoarea trimisă de ANI a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice a Camerei Deputaților.


O solicitare similară a fost adresată de ANI și la începutul legislaturii parlamentare, în 21 decembrie 2016. La momentul respectiv, deputații majorității au validat, însă, mandatele colegilor lor, pretextând că scrisoarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.

Preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a dirijat, la vremea respectivă, operațiunea de salavare a colegilor. „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat  ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza”, a fost explicația furnizată de Florin Iordache. În consecință, atât Cătăniciu cât și Roman au depus jurământul ca deputați.


Situaţia Steluţei Cătăniciu este delicată, deoarece parlamentara nu are voie de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, aleasă sau numită, pe o perioadă de trei ani începând cu data de 24 noiembrie 2015. Motivul: Curtea Supremă a decis definitiv că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca (2008-2012), deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea. Aceeaşi decizie o luase anterior, în 2013, şi Curtea de Apel Cluj.

Steluţa Cătăniciu a contestat decizia definitivă a Curţii Supreme, printr-o cale extraordinară de atac, contestaţie în anulare, care nu suspendă însă efectele sentinţei. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter