Politică

Guvernul PSD-ALDE. Cine ar putea fi noii miniștri.

După ce PSD şi ALDE au anunţat propunerea de premier, apar și primele nume de miniştri vehiculate în interiorul coaliţiei.

Negocierile sunt încă în plină desfășurare, atât în interiorul PSD, cât și între social-democrați și partenerii din ALDE, care ar putea primi trei sau patru portofolii.

În ceea ce privește Ministerul Dezvoltării, unul din numele vehiculate este cel al actualului ministru, Vasile Dîncu. Liviu Dragnea spunea însă că nu a discutat cu acesta încă. O altă variantă pentru acest minister este Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei, care a câștigat și un mandat de parlamentar.


La Justiție sunt vehiculate tot două nume – fostul șef al Camerei Deputaților, Florin Iordache, și fostul ministru al Justiției din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc.

Georgian Pop, fost șef al Comisie de control a SRI, ar putea prelua porfoliul Comunicațiilor, în timp ce senatorul Mihai Fifor ar putea deveni ministru al Transporturilor.


Șeful tineretului PSD, Gabriel Petrea, ar putea prelua portofoliul Tineretului și Sportului. Mihai Tudose, care a lucrat la programul de guvernare al social-democraților, ar putea fi ministru al Economiei în noul cabinet, în timp ce deputatul Gabriel Vlase ar putea prelua Internele. Pentru acest portofoliu este vehiculat și numele lui Georgian Pop, în cazul în care nu va fi numit la Comunicații.

Deputatul Eugen Nicolicea ar putea prelua Ministerul pentru dialog social sau cel pentru relația cu Parlamentul, în timp ce fostul rector al UMF București Florian Popa ar putea deveni ministru al Sănătății.


În ceea ce privește portofoliile care revin ALDE, Sorin Cîmpeanu este numele veniculat pentru Ministerul Educației. De altfel, el a mai deținut această funcție în Guvernul Ponta. Și la Mediu este vehiculat numele unei persoane care a mai deținut această funcție – Grațiela Gavrilescu, și cel al copreședintelui ALDE Daniel Constantin, fost ministu al Agriculturii. La Cultură ar putea reveni fostul ministru Daniel Barbu.

Andrei Gerea ar putea prelua unul dintre ministerele economice, în cazul în care PSD va dori să cedeze ALDE un astfel de portofoliu.


Florin Jianu ar putea reveni la portofoliul pentru IMM-uri.

Cei care vor fi propuși pentru funcția de ministru vor avea o discuție cu Liviu Dragnea, după care vor fi confirmați în forurile de conducere ale PSD și ALDE, înainte de a fi prezentați Parlamentului pentru validare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter