Politică

Kelemen Hunor, UDMR: ”I-aş pune pe toţi miniştrii să facă drumul Cluj – Oradea, să vadă dacă e nevoie sau nu de Autostradă”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit într-un interviu despre Autostrada Transilvania şi mesajele care privesc descentralizarea fiscală.

“Nici autostrăzile nu sunt doar pentru maghiari sau doar pentru români, toţi circulă pe autostradă, dacă există, dacă nu există, încercăm să atragem atenţia Guvernului despre situaţia autostrăzilor. Eu i-aş pune pe toţi miniştri Transporturilor, din 1990 până în 2016, măcar săptămânal să facă drumul Cluj – Oradea, prin Huedin dus – întors, după-amiaza, să vadă dacă e nevoie sau nu de Autostrada Transilvania. Nu vreau să spun, în ceea ce priveşte infrastructura, că, în 100 de ani, România nu a fost în stare, nici cu rege, nici fără rege, nici cu comunişti, nici fără comunişti, să lege cele trei provincii cu autostrăzi. Nu spun că acum 100 de ani trenurile mergeau punctual, dar nu făceau mai mult de la Oradea la Braşov decât fac acum. Din acest punct de vedere se poate discuta ce am făcut noi, ca stat, pentru cetăţeni în 100 de ani, dar ce am făcut în 27 de ani? Putem intra în Cartea Recordurilor că am reuşit să facem în această perioadă 50 de km de autostradă în Transilvania…”,a  spus Hunor pentru Mediafax.

În ceea ce priveşte mesajele de pe panourile UDMR Hunor spune că ideea este mai veche şi a pornit de la europarlamentul clujean Daniel Buda.


“Şi când vorbim de descentralizarea fiscală, care am văzut că i-a enervat pe mulţi, vorbim de descentralizare fiscală pentru toate comunităţile, nu numai pentru maghiari, fiindcă la Cluj, la Arad sau Timişoara, maghiarii sunt în minoritate. Noi ne-am asumat şi am spus poate răspicat, poate uşor provocator, ceea ce spunea, la fel, acum câţiva ani actualul europarlamentar PNL, Daniel Buda, doar că el nu a fost auzit sau reacţiile au fost mai modeste. Noi nu spunem altceva decât ceea ce spunea Daniel Buda din Cluj şi anume descentralizare fiscală, dacă lăsaţi mai mulţi bani la autorităţile locale, se vor dezvolta mai multe afaceri. Noi nu spunem că nu trebuie să aibă loc o redistribuire către judeţele mai sărace, dar nu pot să nu mă întreb de ce toate firmele mari, care au o cifră de afaceri peste o anumită sumă, să fie înregistrate în Bucureşti? Băncile, firmele din IT, din industrie, de la Cluj, de la Sălaj, de la Oradea, de la Sebeş sau Sibiu, de ce sunt obligate să cotizeze în Capitală? E o întrebare de bun simţ şi nu ar trebui să se enerveze nici politicienii şi nici jurnaliştii. Ar trebui să dea un răspuns”, a mai spus Hunor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter