Politică

“Corupții lor sunt răi. Corupții noștri sunt... ai noștri“. Liberalii clujeni nu îl atacă pe “nepotul” lui Blaga.

Mai mulți primari din județul Cluj sunt nemulțumiți de faptul că omul lui Vasile Blaga, Sorin Moldovan, se află pe lista pentru alegerile parlamentare, în timp ce alți liberali de la Cluj sunt sacrificați.

Cei mai mulți nu sunt însă deranjați de faptul că Moldovan este omul lui Vasile Blaga, cel care se pare, conduce încă PNL, deși are un dosar de corupție deschis pe numele său. Primarii clujeni consideră că Moldovan ar trebui să fie retras de pe lista candidaților la Parlament, dar nu pentru că a fost impus de Blaga, ci pentru că ocupă locul unui posibil candidat clujean. Alții nu au în schimb, nicio părere, lăsându-și șefii să decidă în locul lor.

“N-ar trebui să apară pe listă (n.red-Sorin Moldovan) așa este, ci pe listă ar trebui să fie candidați de-ai noștri, din Cluj, cu atât mai mult cu cât am avut un scor foarte bun la locale. Pe această listă ar trebui să fie doar liberali clujeni”, a declarat Dorin Lojigan, primarul localității Câmpia Turzii.


“Nu este în regulă să fie aduși candidați din alte părți, am mai avut noi candidați și parlamentari aduși de cine știe unde. Cinstit ar fi și față de noi și față de oameni să fie unul de al nostru, care știe problemele noastre. Nu neapărat că e sau nu legat de Blaga, pe mine mă interesează să fie din zonă. Să le fie rușine liderilor dacă decid altceva, să nu fie mirați apoi că nu-I mai votează lumea”, spune pe de altă parte, primarul localității Aluniș, Mihai Sav.

Poate e un om valoros

Primărița localității Borșa Mariana Secară recunoaște că nu știe care sunt criteriile după care greii PNL au decis ca Moldovan să fie “parașutat” tocmai la Cluj, dar crede că ar putea fi un om valoros.


“Nu știu ce să spun pentru că nu știu exact care au fost criteriile în baza cărora domnul Moldovan a fost pus pe listă. Nu pot să mă pronunț pentru dânsul, dar poate fi un om valoros. Nu are el nimic de-a face cu ce s-a întâmplat cu Blaga. Asta am auzit, a fost impus de Blaga, dar poate fi un om valoros. Corect ar fie să fie promovați oameni din organizațiile județene. Pe de altă partem Bucureștiul ne-a obișnuit cu practici din astea, cum a fost cazul lui Radu Zlati. Nu știu dacă ar trebui să fie retras sau nu”, a spus Secară, care face parte din tabăra vechilor liberali.

Alții nu au în schimb nicio părere și își lasă șefii să decidă în locul lor.  Primarul localității Gârbău Gheorghe Broaina spune că nu este în măsură să exprime un punct de vedere.


“Nu cred că sunt eu în măsură să îmi dau cu părerea. După ce toți ne vom întâlni, se va decide, în cursul acestei săptămâni”, a spus primarul.  

“În politică se fac compromisuri”

Mircea Moroșan primarul localității Huedin spune că nu este de acord din principiu cu parașutarea candidaților, dar în politică se fac compromisuri. “Deocamdată au fost numai discuții pe tema Sorin Moldovan, mingea este la Daniel Buda, el este șeful PNL Cluj și împuternicit acum cu semnarea listelor. În principiu eu nu am fost niciodată de acord ca cineva din alt județ să candideze în altă parte, În politică trebuie să faci compromisuri. Totdeauna s-au întâmplat asemenea lucruri, și la PSD și al PNl,, un tânăr este promovat, ii se dă un vot de încredere, iar dacă îi dai un loc îi dau unul semieligibil, nu eligibil, ca să îl pui la muncă”, a spus Moroșan. 


Deși a fost împuternicit să semneze listele acestora, președintele PNL Cluj Daniel Buda nu știe încă ce decizie va lua în privința omului lui Blaga. Decizia liderului de la Cluj ar trebui să fie cu atât mai ușor de luat cu cât zilele trecute mai mulți primari PNL din Cluj au amenințat că nu se vor implica în campania electorală dacă Moldovan va fi menținut pe listă.

În cursul acestei săptămâni, liderii liberali de la Cluj se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Criza în care se află acum PNL o dată cu apariția dosarului de corupție deschis de DNA pe numele lui Blaga a generat zilele trecute discuții între liberalii clujeni, unii dintre aceștia fiind nemulțumiți de menținerea lui Sorin Moldovan pe lista pentru Parlament. Aceasta cu atât mai mult cu cât Moldovan s-a lăudat în cercurile politice că ar fi nepotul lui Blaga.


Vechii liberali  se vor alege -dacă Moldovan va fi retras- cu trei locuri la Camera Deputaților, iar PDL-iștii cu două. Potrivit protocolului de fuziune dintre PNL şi PDL, la Camera Deputaților poziția întâi revine fostului PDL, poziția a doua vechiului PNL, a treia, fostului PDL, iar locurile patru și cinci revin vechiului PNL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter