Politică

UDMR-iștii și liberalii bat mâine palma pentru încă patru ani, la Cluj

Liberalii și UDMR-iștii se întâlnesc vineri pentru a discuta pe marginea alianței pe care vor să o încheie la Consiliul Județean și Consiliul Local Cluj și să pună la punct câteva detalii legate de majoritățile din unele localități clujene, pentru funcții de viceprimar.

La Consiliul Județean PNL are în acest moment 18 mandate de consilieri, iar UDMR 7, în timp ce PSD are doar 12 consilieri. UDMR nu va pierde în această formulă de colaborare nici funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Uniunea va discuta cu liberalii și despre alcătuirea majorităților și în alte localități, cum ar fi Aghireșu, Huedin sau Câmpia Turzii, unde speră la câteva mandate de viceprimar.


Zilele trecute, chiar președintele PSD Liviu Dragnea declara că “la Cluj nu facem (alianță- n.red) cu UDMR, acolo e dragoste veche UDMR-PNL".

“S-a decis să se lase libertatea organizațiilor județene pentru a lua o decizie. Urmează discuții, cu PNL ne întâlnim vineri, dar cu PSD nu am stabilit o întâlnire”, spunea, la rândul său, luni, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, pentru Monitorul de Cluj.


PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie, iar UDMR este a treia forţă politică din judeţ, care înclină balanţa puterii spre una dintre cele două formaţiuni.

Pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut în judeţul Cluj 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%. Celelalte partide au obţinut sub 5%.


Pentru şefia CJ Cluj se vor lupta, după toate probabilităţile, doi parlamentari: senatorul PNL Alin Tişe şi deputatul PSD Cornel Itu, cu mai mari şanse pentru primul, ţinând cont de colaborarea de până acum din CJ Cluj între PNL şi UDMR.

La Consiliul Local Cluj-Napoca situaţia este mult mai clară în favoarea PNL. Emil Boc (PNL) a câştigat funcţia de primar cu 64,96%, iar în Consiliul Local dispune de 17 mandate (din 27) şi are asigurată majoritatea. PSD şi UDMR au câte cinci mandate, iar în lumina ultimelor discuții e foarte probabil să existe din nou o colaborare a UDMR cu PNL, în cadrul căreia Uniunea ar urma să primească din nou un post de viceprimar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter