Politică

Cum votăm în 5 iunie?

CCR ar putea decide zilele următoare dacă ne vom alege reprezentanții în administrația locală într-un tur de scrutin sau două.

Tot ceea ce n-au vrut să schimbe politicienii poate schimba un jur­nalist.

Zilele trecute, jurnalistul Liviu Avram a inițiat un demers fără precedent. Acesta are un plan prin care încearcă să convingă Curtea Cons­ti­tu­țio­nală că, pentru cetățeni și pentru candidați, e importantă revenirea la ale­gerile din două tururi de scru­tin.


CCR se pronunță în perioada următoare

Curtea Constituțională urmează să se pornunțe în următoarele zile, astfel că foarte curând vom ști cum vom vota la alegerile din 5 iunie.

Mai exact, Tribunalul Bucureşti a decis să admită excepţia de neconstituţionalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram, privind alegerile locale într-un singur tur şi numărul de semnături necesare pentru ca un candidat independent să poată participa. Avram s-a înscris în cursa pentru Primăria Capitalei ca independent, tocmai pentru a putea contesta la CCR legea respectivă.


Jurist: “Un demers deloc de neglijat”

Ce șanse are însă demersul acestuia, în opinia juriștilor și cum se poate modifica legea, potrivit parlamentarilor ?

Ovidiu Podaru, jurist, explică faptul că CCR doar constantă caracterul de constituționalitate sau neconstituționalitate, nu schimbă regulile în timpul jocului, așa cum interpretează unele voci. Pe de altă parte, acesta atrage atenția că inițiativa jurnalistului nu este deloc de neglijat.


“Nu știu ce șanse ar avea acest demers la CCR, dar pot să spun că nu este deloc de neglijat. Însă pe de altă parte, se pot găsi și argumente pentru rămânerea la un singur tur. Din punct de vedere personal, este deci o opinie personală, constituționale sunt alegerile în două tururi. Întrebarea care rămâne este dacă putem schimba regulile în timpul jocului. Nu Curtea le schimbă, CCR doar constată niște lucruri, nu le schimbă. De asemenea, o altă întrebare care apare este cine va fi vătămat dacă se schimbă lucrurile cu o săptămână de exemplu înainte“, a comentat Ovidiu Podaru. 

Cum se “adaugă” un tur

Din punct de vedere legal, dacă CCR îi va da câștig de cauză lui Avram, se va adăuga un tur de scrutin. Legal, acest lucru se va putea face doar printr-o ordonanță de urgență. “Este un demers legitim, din punctul meu de vedere. În instanță, a avut succes mai mare decât inițiativa PNL. Dacă se va ajunge la două tururi, va trebui ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență, practic se va adăuga un tur de scrutin. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci se va aplica doar de la următoarele alegeri. Desigur, această schimbare va avea efecte doar asupra campaniei electorale”, a explicat deputatul PNL Radu Zlati.


Excepția privind prevederile din Legea alegerilor locale, înregistrată marți

În­scrie­rea candidaturii lui Avram a fost respinsă, pentru că avea ne­voie de 18.000 de semnături (1% din numărul lo­cui­torilor, conform legii). Fiindcă i-a fost res­pin­să candidatura, jurnalistul a făcut con­tes­tație și cu această ocazie a ridicat două ex­cep­ții de neconstituționalitate față de Legea ale­ge­rilor locale: numărul prea mare de sem­nă­turi cerute de lege, ceea ce reprezintă o „in­ge­rință excesivă asupra dreptului de a fi ales“, și articolul din aceeași lege prin care se sta­bilește alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Instanța i-a admis excepția de ne­cons­ti­tu­ționalitate și acum Curtea Constituțională es­te obligată să se pronunțe asupra acestor do­uă lucruri atât de sensibile.


Recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Nu!”

Săptămâna trecută, Comisia de la Veneţia a recomandat României să nu schimbe sistemul electoral înainte de alegeri. „Motivul este că pe măsură ce alegerile se apropie partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral pentru ca partidele să obţină avantaje”, a explicat atunci secretarul general al Comisiei, Thomas Market.

Ultimele Stiri
abonare newsletter