Politică

Privilegii de parlamentar. Cât cheltuie aleșii pe transport, cazare și telefonie, într-o sesiune legislativă?

Parlamentarii nu se sfiesc să cheltuie bani când vine vorba de cazare, transport și convorbiri telefonice pe banii celor care i-au ales.

Deputații beneficiază de o mulțime de privilegii printre care deplasări în destinații exotice, cazare în capitală și transport. Sumele cheltuite cu toate acestea figurează pe site-ul Camerei Deputaților, la capitolul “Cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaților pentru exercitarea mandatului”.

Nu în ultimul rând, aceștia beneficiază de telefoane de serviciu. Pentru deputaţi, abonamentul lunar este suportat din bugetul Camerei Deputaţilor. Sumele sunt aproximativ aceleași în fiecare lună a sesiunii parlamentare trecute.


Astfel, în luna septembrie Camera Deputaților a cheltuit pentru cazare 1.215.476 lei, cu transportul deputaților s-au cheltuit 584.042 lei, iar suma plătită pentru convorbirile deputaților a ajuns la 42.022 lei.

În luna octombrie cheltuielile cu cazarea au ajuns la 1.396.922 lei, pentru transport s-au cheltuit 565.974 lei, iar pentru telefoanele deputaților s-au plătit aproximativ aceeași suma ca în luna precendentă, mai exact 41.287 lei.


În luna noiembrie deputații au cheltuit cu cazarea 1.386.182 lei, cu transportul -529.799 lei, iar cu telefonia mobilă s-au cheltuit 42.954 lei.

În luna decembrie a anului trecut cheltuielile cu cazarea s-au ridicat la 1.388.191 lei, cu transportul – la 471.864 lei, iar cu telefonia- la 40.731 lei. 


Ce spune legea

Potrivit Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în municipiul Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai putin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului;

Legea mai spune că deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători.


Opţional, prin renuntarea la dreptul prevazut la alin. (2) din lege (autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului), deputaţii şi senatorii pot beneficia de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ.

Citiți și Plimbăreți pe banii noștri


 

Plimbăreți pe banii noștri
Plimbăreți pe banii noștri

Ultimele Stiri
abonare newsletter