Politică

Plimbăreți pe banii noștri

Parlamentarii s-au plimbat în interes de serviciu, sesiunea trecută parlamentară, în țări precum Mexic, Mongolia sau SUA.

Aleșii au început săptămâna trecută o nouă sesiune parlamentară, în care așa cum ne-au obișnuit vor face o mulțime de plimbări și deplasări în străinătate și vor “parlamenta” la telefon pe banii noștri.

Aproape trei milioane de lei- atât au cheltuit în total în 2015 parlamentarii români doar pe vizitele în străinătate. Mai exact, deputaţii s-au plimbat prin Statele Unite, Mexic şi Mongolia.


Doar în cea de-a doua sesiune  deputații au făcut deplasări în valoare de aproximativ 700.000 lei.

Spre exemplu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a bifat mai multe ţări anul care a trecut. Pentru Canada a avut la dispoziţie peste 93.000 de lei, iar pentru vizita în Irlanda - aproape 10.000 de lei. 


Astfel, în luna septembrie- prima lună din cea de a doua sesiune parlamentară- s-au cheltuit aproximativ 200.000 lei, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților, la capitolul “Cheltuieli efectuate cu delegaţii ale Camerei Deputaţilor trimise în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar”.

Cei mai mulți bani au mers pe o deplasare în Mongolia, (aproximativ 60.000 lei, timp de 5 zile, doi deputați), pentru a participa la Reuniunea de toamna a Adunării Parlamentare a OSCE.


În luna octombrie parlamentarii au cheltuit aproximativ 300.000 lei. Aleșii au mers în Franța, Italia, dar și SUA unde au cheltuir aproximativ 42.000 lei, pentru 5 zile. Într-o deplasare în Franța, 5 deputați au cheltuit în 5 zile 55.000 lei.  De departe, cea mai costisitoare deplasare a fost în Mexic, la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlament, unde s-au cheltuit aproximativ 80.000 lei.

În luna noiembrie s-au cheltuit aproximativ 120.000 lei, cea mai scumpă deplasare fiind la Quatar, unde s-a cheltuit suma de aproximativ 22.000 lei pentru ca o comisie – cea pentru Știință și Tehnologie- să participle la o întrunire care a durat din data de 2 până în 4 noiembrie. Scopul a fost “formarea unei imagini despre politica internă și externă a țării și despre rolul pe care îl joacă la nvel regional”.  


În luna decembrie deputații s-au plimbat de asemenea în Franța, Italia, Belgia, Germania, dar pe bani mai puțini, suma ridicându-se la aproximativ 100.000 lei.  Cele mai costisitoare au fost deplasările în Franța, unde 2 deputați au plătit în jur de 12.000 de lei pentru a participa la lucrările Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi familie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la Conferinţa parlamentară referitoare la Convenţia privind contrafacerea produselor medicale şi infracţiunile similare care ameninţă sănătatea publică.

Etichete: senatori deputati
Ultimele Stiri
abonare newsletter