Politică

De ce vrea PSD să îngroape proiectul pensiilor speciale

De teamă să nu piardă electorat cu puțin timp înainte de alegeri, social-democrații ar putea să tragă pe linie moartă în Parlament un proiect de lege care a agitat clasa politica.

Pensiile speciale ale senatorilor și deputaților nu vor mai vedea lumina zilei, spun surse din PSD, citate de stiripesurse.ro. Motivul îl reprezintă prejudiciile de imagine pe care PSD le riscă în această situație, plus o armă electorală pe care i-ar dărui-o PNL-ului.

În special Liviu Dragnea este împotriva pensiilor speciale. Proiectul a fost retrimis, ieri, din nou, la Comisia de Statut.


Pesediștii nu sunt toți pe aceeași lungime de undă

Plenul Parlamentului a decis retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a raportului la proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu, această decizie fiind criticată de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL.

Propunerea de retrimitere la comisie a legii pensiilor a fost votată cu 269 voturi "pentru", 142 "împotrivă" şi 13 abţineri.


Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a propus retrimitrea la comisie pentru ca raportul să fie modificat în sensul ca parlamentarii care vor beneficia de pensii parlamentare să aibă mimin un mandat şi nu un an, cum este în prezent în raport.

Dintre parlamentarii clujeni care au semnat pentru o bătrâneţe îmbelşugată doi erau liberali, trei sunt social democraţi şi unul este de la PMP. De asemenea, şi deputatul UDMR Mate Andras susţine proiectul.


Între timp, Adrian Oros, unul dintre deputaţii liberali clujeni care au susţinut acest proiect inițial, a renunţat. Pe lista celor care susţin în continuare proiectul se numătă astfel Radu Zlati, deputaţii PSD Aurelia Cristea şi Cornel Itu şi deputatul PMP Adrian Gurzău. Pe lista semnatrilor apare, de asemenea şi senatorul social democrat Alexandru Cordoş. Ceilalţi parlamentari nu au semnat lista, dovadă că se poate ca nu chiar toţi aleşii să alerge doar după privilegii.

PSD s-a “sucit”

Între timp, unii dintre ei nu se mai grăbesc cu adoptarea acestui proiect. Deputatul Cornel Itu spune că a fost de acord cu amânarea discuțiilor pe marginea proiectului privind pensiile speciale. “Au fost amânate discuțiile, eu am fost de acord cu acest lucru”, a spus Itu.


Aceasta deși în urmă cu doar câteva zile, deputatul spunea că unele proiecte, cum ar fi cel al pensiilor speciale, trebuie să stimuleze tinerii politicieni.

“La Senat trec tacit multe proiecte. În cazul pensiilor speciale a existat dezbatere, comisia a admis obiecțiile președintelui. Acum va ajunge în plen, nu a trecut tacit și nu va trece tacit la cameră. Consider că acest proiect îi vizează pe tineri, pe de o parte, care trebuie stimulați. Pe de altă parte, trebuie comparate cu veniturile altor parlamentari din alte țări sau cele cele din Parlamentul Europen”, a spus atunci Cornel Itu.


Liderul “de facto” al PSD vrea înmormântarea proiectului

Pe de altă parte, Radu Zlati, singurul deputat din opoziție de la Cluj care a susținut acest proiect, subliniază că cei din PSD nu sunt pe aceeași lungime de undă, însă în spatele acestei decizii stă Liviu Dragnea, liderul “de facto” al PSD.

“Au existat două poziții în PSD cea susținută de domnul Neacșu privind amânarea și retrimiterea la comisii și cea de-a doua reprezentată de cei care au cerut vot astăzi (n.r- marți). Nici măcar ei nu sunt pe aceeași lungime de undă. Discuțiile vizează perioada minimă, iar în alte țări aceasta este de la 6 luni până la 8 luni, nu necesită un mandat pentru o astfel de pensie. Dar cred că există posibilitatea ca liderul de facto Liviu Dragnea să vrea să înmormânteze acest proiect conștient că ar pierde niște voturi, electorat”, a spus deputatul PNL Radu Zlati.

Ultimele Stiri
abonare newsletter