Politică

Parlamentarii versus Codul penal. Lista cu cele 20 de propuneri de modificare a dispărut de pe site

Aleşii aveau pregătită o nouă ofensivă asupra Codului Penal: 20 de propuneri de modificare a noilor legi penale într-o singură zi, marţea viitoare. Printre acestea, eliminarea cătuşelor pentru politicienii acuzaţi de corupţie şi schimbarea modului în care poate fi dispus arestul preventiv. Între timp, după izbucnirea scandalului legat de premierul Victor Ponta, lista a dispărut de pe site-ul Parlamentului, scrie digi24.ro.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, susţine că doar cei acuzaţi de fapte comise cu violenţă ar trebui să poarte cătuşe.

Acelaşi parlamentar mai vrea ca persoanele care dezvăluie informaţii din dosarele penale aflate pe rol să fie pedepsite cu închisoare de până la 3 ani.


Ambele proiecte au fost adoptate tacit de Senat, iar votul final îl vor da deputaţii.

Tot Senatul a fost de acord ca, pentru arestarea preventivă, să existe "indicii temeinice", nu suspiciuni rezonabile, aşa cum prevede actualul text de lege.


Deputatul PSD, Daniel Bărbulescu, propune ca cererile de eliberare condiţionată să fie soluţionate cât mai repede.

Alesul îşi încearcă acum norocul la Camera Deputaţilor, după ce Senatul a respins propunerea lui.


Senatorul Haralambie Vochiţoiu, membru UNPR, vine şi el cu o sugestie. Hotărârile instanţelor să devină executorii, doar atunci când apare şi motivarea lor.

Parlamentarii vor şi reluarea discuţiilor despre amnistie şi graţiere, proiecte votate în Marţea Neagră din 2013 şi respinse definitiv anul trecut.


Şeful statului a anunţat deja că nu este de acord cu modificarea Codului Penal şi că ar putea ataca proiectele la Curtea Constituţională.

abonare newsletter