Politică

Un nou scut al parlamentarilor în faţa legii

Senatul României declanşează din nou un război împotriva sistemului judiciar pentru protecția corupților.

Parlamentarii nu se lasă când vine vorba de sporirea imunităţii: câțiva senatori PSD vor să-i scape pe corupți de cătușe, de arest și de mandatul de aducere. Camera Deputaţilor este însă for decizional.

Mai exact, un grup de senatori PSD pregătește modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedură Penală, astfel încât un politician cercetat pentru corupție să nu mai poate fi încătușat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu.


Corupţia nu necesită arest sever

Cel care a inițiat proiectul este senatorul PSD Șerban Nicolae, care propune să fie încătușați doar cei cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau cei care s-au opus măsurii dispuse, scrie evz.ro.

Propunerea senatorului Șerban se află la Comisia Juridică din Senat. Ciorna proiectului a fost publicată și de Hotnews.


Astfel, noul proiect de lege, care nu a fost încă depus în Parlament, prevede „arestul sever" doar împotriva celor care comit infracțiuni contra vieții, prin care s-au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, infracțiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme și acte de terorism, informează și HotNews.

Conform proiectului, faptele de corupție nu vor intra la infracțiuni ce necesită „arestul sever".


Modificările introduse de noul proiect de lege vizează articolul 202, care se referă la „scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive".

Astfel, potrivit inițiatorilor,  arestarea preventivă se dispune în urmatoarele două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever, acesta din urmă fiind un concept nou introdus, care nu exista în vechiul Cod de Procedură Penală.


De asemenea se introduc două alineate noi la articolul 208:

„(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este încătușat în nicio împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.


(6) Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spaţiul public, trebuie să fie proporţionale cu pericolul concret pentru ordinea publică potrivit art. 223".

„O imagine deplorabilă“

Dacă va trece de Senat proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor care este şi cameră decizională.

„În primul rând, încătuşarea nu se referă doar la parlamentari, ci în general, deci trebuie să se facă o lectură completă şi corectă a iniţiativei.

În principiu, nu sunt pentru arestarea preventivă în general. Nu mă pot pronunţa dacă trebuie să se renunţe sau nu la încătuşare în cazul celor corupţi, dar într-adevăr, imaginea în cătuşe este deplorabilă şi din păcate rămâne şi dacă se dovedeşte ulterior că cel în cauză a fost nevinovat. Cred că arestul preventiv trebuie să fie excepţia, nu regula, dar am văzut, în ultima vreme, că e regula, nu excepţia“, a spus deputatul PNL  Radu Zlati.

Ultimele Stiri
abonare newsletter