Politică

Critici oficiale pentru Ponta de la DNA: Creează o confuzie gravă în opinia publică

Direcția Națională Anticorupție critică declarațiile făcute de premierul Victor Ponta cu privire la recuperarea prejuduciilor de către ANAF.

”Premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul D.N.A, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției”, se arată într-un comunicat al DNA, potrivit b1.ro.

”În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor) premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătorești care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, mai precizează procurorii anticorupție în comunicatul citat.

DNA precizează că hotărârile judecătorești rămase definitive sunt executorii, iar instituția abilitată să le pună în aplicare, în sensul recuperării efective prejudiciilor este A.N.A.F.

”Este adevărat că, în același Raport se precizează, într-un paragraf distinct, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an”. Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”, se mai arată în comunicatul DNA.

Precizările DNA vin în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat marți că ideea că ANAF nu este performant în recuperarea prejudiciilor, invocată la ultimul bilanţ al DNA, a fost "o mică păcăleală".

Ultimele Stiri
abonare newsletter