Politică

Lista lui Tişe: traseişti, netraseişti?

Vor face liberalii plângeri penale împotriva consilierilor locali şi judeţeni care şi-au schimbat partidul?

În judeţul Cluj numărul consilierilor care au trecut în barca puterii, datorită „ordonanţei traseiştilor“ nu este deloc neglijabil.  Mai exact, din vechiul PDL Cluj au plecat, în total, la PSD şi PMP 20 de consilieri judeţeni, locali şi primari. Astfel, şapte au plecat la PMP, 12 la PSD, iar unul a rămas independent. De asemenea, la PNL a plecat un singur consilier local, de la PPDD. Este vorba despre consilierul Sorin Bardoşi, din localitatea Jucu.

Ce se va întâmpla însă cu aceştia şi mai ales când îşi vor pierde mandatele? Nu cu mult timp în urmă, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban spunea că dacă decizia CCR nu se va pune în aplicare, PNL se va adresa justiţiei.


 „Răsculaţii“ de la Bobâlna

Cei mai mulţi consilieri care au trecut la PSD, din vechiul PDL sunt din localităţile Bobâlna şi Jichişu de Jos, potrivit listei senatorului Alin Tişe, vicepreşedintele PNL la nivel naţional.

Astfel, la Cluj-Napoca, la PMP a plecat consilierul judeţean Rareş Rusu. Tot la PMP au plecat consilierii locali Cornelia Pantea şi Vasile Bretoiu, de la Câmpia Turzii.


Alţi trei consilieri din localitatea Gilău au plecat tot la PMP: Virgil Bâlc, Cristian Vele şi Mihai Sfârlea. Tot la PMP a plecat şi consilierul local Aurel Vlaic, din localitatea Călăţele.

Un singur consilier judeţean a rămas independent. Este vorba despre Andreea Morar din Turda.


Cei mai mulţi au îngroşat rândurile PSD, iar localităţile din care aceştia au plecat sunt Turda, Jichişu de Jos, respectiv Bobâlna: Sorin Bichiş, Ioan Moncea, Augustin Mureşan, Vasile Pop, Zeno Deje, Ariton Pop, Alexa Prodan, Adrian Petrescu, Ambrozie Pop, Marinel Rogojan, Ioan Rusu, Ioan Jurcan.

Ordonanța traseiștilor, amânată în Senat

Pe de altă parte, deşi soarta traseiştilor ar urma să fie dezbătută în Parlament, marţi, Comisia Juridică a Senatului a amânat dezbaterile privind Ordonanţa care a permis migraţia aleşilor locali şi care a fost declarată neconstituţională de către CCR.


La lucrările comisiei s-au prezentat doar senatorii Ioan Chelaru şi Pataki Csaba, din cei 11 membri câţi are comisia.

Parlamentul trebuie să decidă dacă aleşii locali care au schimbat partidul îşi pierd sau nu îşi pierd mandatul.


Curtea Constituţională (CC) a decis că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.

Pentru a pune în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CC va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a OUG 55/2014.

Mai exact, Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, şi măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă.

Ordonanța care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

abonare newsletter