Politică

Câte mandate ar trebui să aibă un ales local

Părerile sunt împărţite în rândul politicienilor când vine vorba de limitarea puterii aleşilor.

Cazurile de corupţie, monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane, de asemenea, nepotismul şi conflictele de interese ar putea fi înlăturate sau cel puţin „rărite“ dacă o propunere legislativă va trece de Legislativ, consideră unii parlamentari.  

Potrivit iniţiativei, aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform iniţiativei semnate printre alţii de un parlamentar ajuns la al treilea mandat, Cezar Preda. Iniţiativa a trecut deja de Camera Deputaţilor, însă Senatul este for decizional în acest caz.


Argumentele iniţiatorilor

Mai exact, iniţiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.

O îngrădire nedemocratică

Nu toţi parlamentarii susţin această iniţiativă, considerând că nu este democratică. „Nu sunt de acord cu o asemenea iniţiativă şi eu categoric o voi respinge când va ajunge la Senat. Sunt foarte multe motive şi argumente, mai mult decât atât, nu am auzit de aşa ceva nicăieri în lume, pentru că este vorba de un drept al unui om ales prin vot.


Adică, un primar a fost ales de oameni prin vot, a fost trimis acolo să îi reprezinte. Iar eu ştiu că exemplele vorbesc, am văzut în comunele clujene cât se zbat oamenii aceia din administraţia locală pentru proiecte locale ani la rând. Pe de altă parte, nu aş fi de acord să se extindă la parlamentari, de ce să faci experimente pe oameni cu o asemenea iniţiativă“, a declarat co-preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.  

„Nu sunt de acord în principiu cu această iniţiativă, dar dacă se va aplica să se aplice şi la parlametari. Cred că acolo unde este continuitate, se realizează proiectele mari, pentru că, să fim serioşi, unii dintre noi abia se trezesc în primul mandat. Sunt proiecte care se întind pe ani de zile. Noi avem un astfel de proiect de alimentare cu apă pe care l-am început în 2002 şi l-am finalizat după zece ani, în 2012“, a spus, la rândul său, Lucia Suciu primăriţa din Chinteni, care se află la cel de-al patrulea mandat. 


Constituţia limitează doar mandatul preşedintelui

Senatorul clujean PNL Alin Tişe subliniază însă că Legea fundamentală limitează doar mandatul preşedintelui. „Nu este specificat în Constituţie acest lucru, la preşedinte este specificat numărul de mandate, nu şi la aleşi locali şi parlamentari. Există o serie de argumente pentru acceptarea unei astfel de iniţiative: pentru primenirea clasei politice, pentru a nu se instala un fel de dictatură, pentru a nu fi baroniade locale. Desigur, s-ar putea extinde şi la parlamentari. Este doar o opinie personală, nu s-a discutat la nivelul grupului“, a spus senatorul Alin Tişe.   

Ce spune Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia consideră că limitarea mandatului unui politician sau al unui ales local este de fapt o măsură nedemocratică.


Pe de altă parte însă, potrivit unui raport adoptat de această comisie în 2013, limitarea mandatului şi dreptul de a fi ales, respectiv reales, reprezintă cheia care limitează democraţia, dar în acelaşi timp o fac posibilă. 

De altfel, Constituţia României prevede dreptul fiecăruia de a candida şi de a fi ales, nexistând  restricţii decât la preşedintele României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter