Politică

Europarlamentarul Cristian Preda cere șefilor UE să ia măsuri pentru alegerile din turul doi

Într-un text publicat pe Facebook, europarlamentarul Cristian Preda redă conținutul scrisorii pe care a adresat-o în cursul zilei președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Textul face referire la situația crizei politice generate de refuzul autorităților de a deschide noi secții de vot în străinătate și îndeamnă pe liderii europeni să ia măsurile necesare pentru buna desfășurare a turului doi.

Într-un text publicat pe Facebook, europarlamentarul Cristian Preda redă conținutul scrisorii pe care a adresat-o în cursul zilei președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Textul face referire la situația  crizei politice generate de  refuzul autorităților de a deschide noi secții de vot în străinătate și îndeamnă pe liderii europeni să ia măsurile necesare pentru buna desfășurare a turului doi.

În textul publicat, eurodeputatul susține că nu au fost luate măsurile necesare pentru înlesnirea accesului la votare în diaspora, fapt pe care îl califică drept “inadmisibil”. Cristian Preda aduce aminte și de protestele petrecute sîmbătă pe întinsul țării și vede în demisia lui Titus Corlățean un indiciu al gravității situației. Conform acestuia, MAE refuză deschiderea unor secții de vot suplimentare, fapt prin care se încalcă legislația electorală internațională, la care a aderat și România.  


Iată conținutul în limba română a scrisorii publicate astăzi de Cristian Preda:

„Vă scriu pentru a vă informa cu privire la circumstanțele care decurg din primul tur al alegerilor prezidențiale petrecut în România la 2 noiembrie 2014.


Cetățenii români cu domiciliul în străinătate - peste 3 milioane de oameni - au fost împiedicați să voteze .

În exercitarea acestui drept politic fundamental, aceștia au întâmpinat numeroase obstacole, cum ar fi: un număr insuficient de secții de votare, imposibilitatea de a vota electronic, așteptarea masivă și blocajele în timpul votului, refuzul de Ambasadelor României de a prelungi orele de vot, în ciuda cozilor considerabile din afara secțiilor de votare. În general, mai puțin de 200.000 de români care locuiesc în străinătate au putut să voteze pe data de 2 noiembrie și ei cer acum  deschiderea unor noi secții de votare.


Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să deschidă secții de votare suplimentare, deși acest lucru este legal în temeiul Legii române. Aș dori, de asemenea, să menționez faptul că în mai multe state membre ale UE primării locale au oferit sprijin logistic, de a face clădiri disponibile, pentru deschiderea de noi secții de votare, dar Ministerul Afacerilor Externe a refuzat în mod constant să facă acest lucru.

Această situație a dus la proteste pe scară largă în România în timpul week-endului, prin care cetățenii cereau ca dreptulul de vot să fie respectat pentru toți românii, atât la nivel de țară și de peste hotare.


Am încredere că veți fi de acord cu mine că această situație unică este inacceptabilă. Ministrul  Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, a demisionat în cele din urmă astăzi în urma refuzului Ministerului de a deschide noi secții de votare în străinătate, ceea ce este, de asemenea, un indiciu al gravității situației.

Aș dori să subliniez faptul că standardele electorale internaționale au fost încălcate, în special articolul 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice din 16 decembrie 1966,  intrat în vigoare la 20 noiembrie 1974, care recunoaște dreptul fiecărui cetățean de a vota în "alegeri periodice, oneste, cu sufragiu universal și egal, organizate prin vot secret, asigurând exprimarea liberă a voinței alegătorilor ". Acest articol este respectat de către toate misiunile de observare electorală ale UE și OSCE, în fiecare țară în care astfel de misiuni sunt trimise.


Prin urmare, aș dori să vă îndemn să solicitați primului-ministru român, Victor Ponta, să respecte standardele internaționale electorale aplicabile și să se asigure că dreptul de vot al fiecărui cetățean român este respectat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 16 noiembrie”.

Cristian Dan Preda,

Membru al Parlamentului European

Ultimele Stiri
abonare newsletter