Politică

Cum comentează Boc informaţia potrivit căreia Ponta ar fi fost ofiţer acoperit SIE

Fostul premier Emil Boc consideră că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, trebuie să lămurească "transparent, deschis şi responsabil" acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora ar fi fost ofiţer acoperit SIE, având această obligaţie în faţa cetăţenilor cărora le cere votul.

Emil Boc a spus că premierul se află într-o dificultate "juridică şi electorală".

"Eu cred că preşedintele a fost convingător, iar premierul se află într-o dificultate juridică şi electorală. Juridică, în cazul în care se va dovedi că a fost agent sub acoperire, are o mare problemă de incompatibilitate, stabilită de Constituţie şi de legea de organizare şi funcţionare a justiţiei, pentru că nimeni nu poate deţine în acelaşi timp calitatea de procuror şi de agent sub acoperire. Este o problemă de incompatibilitate. Din punct de vedere electoral, dacă nu va lămuri transparent, deschis şi responsabil această problemă, ar putea avea efecte negative în campania electorală", a spus Boc.


Potrivit acestuia, premierul Ponta ar trebui acum să lămurească aceste acuzaţii, pentru că un candidat la funcţia de preşedinte al României trebuie să lămurească orice aspect care există în dezbaterea publică "transparent şi deschis".

"Trebuie să îşi asume transparent o decizie, am văzut că nu a dat un răspuns ferm şi hotărât nici într-o direcţie, nici într-alta. Are obligaţia faţă de românii cărora le cere votul să dea un răspuns şi să ofere explicaţii", a subliniat Emil Boc.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".


Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.


El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.


Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

Ultimele Stiri
abonare newsletter