Politică

Corina Crețu, prietena soției premierului, recompensată cu un post la vârful Comisiei Europene!

Europarlamentarul Corina Creţu (PSD) a fost propusă de Guvernul Ponta, în maxim secret, pentru un post de comisar european. Dar merită?

Chiar dacă preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt constant în conflict, în declarațiile publice ambii sunt de acord că Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, ar trebui să mai candideze pentru un mandat. Totuşi, mai există o nominalizare, făcută de premierul Ponta în maxim secret: o femeie.

Este vorba despre Corina Creţu (PSD), în prezent vicepreşedinte ale Parlamentului European şi fost vicepreşedinte pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European.


Președintele Traian Băsescu a aflat de la Consiliul Europei și Ponta a confirmat la București că este vorba despre o femeie, dar în aprilie, mai multe surse, printre care și europarlamentarul Cristian Preda vorbeau despre intenția PSD de a o nominaliza pe Corina Crețu.

Social-democrata a fost foarte activă în domeniul egalității de șanse și gen, în mandatul trecut fiind vicepreședine al comisiei pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din PE.


Doar așa s-ar putea explica declarația lui Ponta referitoare la faptul că i s-ar fi cerut nominalizarea unei femei.

Paradoxal, nominalizarea unei femei crește șansele Comisiei lui Jean-Claude Junker de a obține votul de învestitură, dar România ar trebui să se mulțumească cu un portofoliu de mâna a treia, unul cu totul și cu totul lipsit de importanță din punctul de vedere al priorităților reale ale țării noastre.


CV-ul o recomandă, realitatea o descalifică

CV-ul Corinei Creţu arată bine când vine vorba de egalitatea de gen, mult promovată de europarlamentarul PSD, de-a lungul timpului, dar femeia Corina Creţu pare să aibă viziuni destul de înguste în acest sens.

Într-un interviu acordat la sfârşitul anului 2009 revistei „Tango“, europarlamentarul avea un punct de vedere cel puţin tradiţionalist, vorbind despre raportul dintre o femeie şi un bărbat şi despre familie: „Dacă pui un barbat să aleagă între două femei, rămâne cu cea care înghite mai mult. Ei aşteaptă lucruri diferite decât noi, vor o nevastă în sensul cel mai clasic al cuvântului, aşteaptă linişte în casă, nu sunt neapărat tentaţi să fie acea flacără după care tânjim noi în căsnicie, pentru că ei o pot găsi foarte uşor în altă parte (…)“.


Cum l-a „şifonat“ Creţu pe Colin Powell

Creţu nu se poate lăuda nici la capitolul etică. Recent, ea a reuşit să compromită moralitatea unui înalt diplomat american.

În urmă cu exact un an, o presupusă legătură amoroasă între fostul secretar de stat al SUA Colin Powell și europarlamentarul Corina Crețu a ajuns pe prima pagină a presei americane. Celebrul hacker Guccifer a făcut publice mai multe e-mailuri schimbate între Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.


Corina Creţu îl numea pe Powell, „dragostea vieţii mele“, sugerând că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, iar scandalul iscat în jurul acestui subiect l-a pus într-o lumină foarte proastă pe demnitarul american, a cărui moralitate a fost pusă la îndoială, după o căsătorie de 50 de ani. 

Pe de altă parte, însă, pentru Corina Crețu incidentul trecut a fost benefic, aducându-i notorietate și o mai mare vizibilitate înainte de alegerile europarlamentare din primăvară. 

Șantajul lui Ponta

Deși public îl sustine pe Dacian Cioloș, comisar european cu experiență, ale cărui realizări în domeniul politicii agricole comune sunt recunoscute, în spatele ușilor închise Ponta joacă la două capete. Pe spatele României.

Profitând de presiunea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz (Germania, social-democrat) pentru un număr cât mai mare de femei în componența viitoarei Comisii, Victor Ponta a negociat strâmb, cedând în negocierile cu omologii social-democrați portofoliul Agriculturii – unul dintre cele mai importante și mai râvnite. În schimb, ar putea primi un portofoliu de importanță mică și total inutil din punctul de vedere al priorităților României, dar care se potrivește ca o mănușă Corinei Crețu. Ce o recomandă? Relația specială cu fostul președinte al României și al PSD Ion Iliescu și prietenia cu soția premierului, europarlamentarul Daciana Sârbu.

Reglări sexuale în spatele României

Șansele Corinei Crețu de a obține un portofoliu în actuala Comisie sunt mari, în condițiile în care preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a avertizat că, dacă noua Comisie va avea mai puţine femei decât în prezent (actuala Comisie numără 9 femei din cei 27 de comisari), nu va obţine majoritatea cerută pentru învestitură. Astfel, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar fi constrâns să accepte jocul socialiștilor europeni - și indirect al lui Ponta - pentru a-și vedea echipa validată.

abonare newsletter