Politică

Macovei trasează sarcinile noului partid de dreapta

Pentru ca noua construcție politică de dreapta să fie credibilă este nevoie de respectarea și susținerea următoarelor principii și acțiuni, precizează europarlamentarul Monica Macovei:

Principii şi acţiuni imediate ale construcţiei politice de dreapta pentru susţinerea statului de drept, în opinia Monica Macovei:

1. Codul etic al PDL trebuie să devină Codul etic al noii construcții pentru că acesta (i) conține proceduri clare și sancțiuni disciplinare pentru cazurile în care membrii partidului sunt în diverse stadii ale unor proceduri penale sau au fost condamnați definitiv, au probleme de incompatibilitate și conflicte de interese, (ii) sancționează colaborarea cu Securitatea, folosirea metodelor ilicite de finanțare a partidelor și campaniilor, activitățile și/sau declarațiile publice xenofobe sau rasiste, comportamentul public lipsit de etică etc. De pildă, în Codul etic al PDL pentru condamnații definitiv și colaboratorii Securității sancțiunea este excluderea. Codul se aplică imediat și fără excepții, indiferent de apartenența membrilor de partid.


2. Respectarea legii, justiția și anticorupția trebuie să fie obiectivul major în actul de naștere al noii construcții politice de dreapta, ca alternativă reală la partidul hoților și corupților –PSD. Altfel, România se întoarce înapoi cu 20 de ani. Corupția subminează buna guvernare, încrederea în instituții, siguranța națională, statul de drept și drepturile cetățenilor, încalcă demnitatea umană, afectează sectorul privat, produce dereglări ale pieței și generează costuri financiare ridicate din bani publici.

3. Noua construcție de dreapta trebuie să susțină și să apere public, împotriva atacurilor mafiei PSD sau ale oricărui alt partid sau persoane, DNA, ANI, ICCJ, judecătorii și procurorii imparțiali și profesioniști și pe agenții statului care lucrează împotriva corupției.


4. Credibilitatea noii construcții de dreapta se construiește prin acțiuni și voturi imediate. De aceea, sunt esențiale următoarele:

4.1 Votarea în Parlament pentru toate cererile procurorilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a deputaților sau senatorilor.


4.2 Modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor astfel încât mandatul parlamentarului care a fost găsit incompatibil să înceteze automat la data rămânerii definitive a deciziei ANI prin necontestare sau la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești. Solicitarea aplicării deciziei CCR din 3 iulie 2014, pentru constatarea încetării calității de parlamentar în cazul deputaților și senatorilor care au deja decizii definitive de incompatibilitate.

4.3 Votarea proiectului de lege privind modificarea și completarea art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. Potrivit acestui proiect de lege ridicarea imunității parlamentarului va fi transparentă, rapidă și simplificată, prin vot electronic la vedere și fără evaluarea probelor din dosar, aceasta fiind atributul exclusiv al judecătorilor.


4.4 Menținerea legislației actuale anticorupție și antifraudă și a legislației actuale privind arhitectura instituțională a DNA, ANI, ICCJ ori competențele acestora.

4.5 Neatacarea DNA, ANI și ICCJ, a judecătorilor și procurorilor imparțiali și profesioniști și nici a agenților statului care lucrează împotriva criminalității. PDL – PNL vor apăra aceste instituții și persoanele din aceste instituții împotriva încercărilor permanente ale mafiei PSD și PC împotriva destructurării, decredibilizării, șantajării și intimidării acestora.


4.6 Opoziție activă împotriva oricărei inițiative legislative care reduce pedepsele pentru corupție, infracțiuni economice sau pentru crima organizată ori care reduce termenele de prescripție, precum și împotriva proiectelor de lege privind grațierea și amnistia.

4.7 Susținerea Mecanismului de cooperare și verificare până când obiectivele acestuia sunt realizate ireversibil. Nu se vor contesta concluziile rapoartelor MCV.

4.8 Respectarea reprezentanților statelor partenere care sprijină buna guvernare, justiția, anti-corupția și competiția corectă în România.

4.9 Susținerea proiectului de modificare a Legii partidelor politice, inițiat de PDL, prin care se reduc cerințele de înființare a unui nou partid politic, pentru democratizarea vieții politice în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter