Politică

Sondaj Operations Research: Cine ar câştiga dacă duminica viitoare ar avea loc prezidențiale

Premierul Victor Ponta ar obține aproape jumătate din voturi (45%) dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale.

Victor Ponta Victor Ponta

Victor Ponta ar fi urmat de președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, cu 26% și de liderul Forței Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, cu 13%, potrivit unui sondaj Operations Research, remis joi Agerpres.

Reprezentantul PMP, Cristian Diaconescu, ar obține 5% din voturi, 4% — Dan Diaconescu, 3% — liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, 2% — președintele UDMR, Kelemen Hunor, în timp ce 2% dintre cei chestionați ar opta pentru un alt candidat.


În situația în care în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar intra Victor Ponta și Klaus Iohannis scorul ar fi de 59% la 41%, iar în cazul Victor Ponta — Mihai-Răzvan Ungureanu 61% la 39%.

În ceea ce priveşte topul încrederii, pe primul loc se află guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, — 58%, europarlamentarul Mircea Diaconu — 42% și premierul Victor Ponta — 41%, potrivit sondajului. Cei trei sunt urmați de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 39%, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, cu câte 36%, președintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, cu 27%, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 23%, președintele PDL, Vasile Blaga, cu 20%, președintele Traian Băsescu cu 19%, senatorul Crin Antonescu cu 15%, președintele PMP, Elena Udrea, cu 13%, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, cu 11%.


În privința sloganurilor de campanie folosite la euroalegeri majoritatea românilor nu știu ce partide le-au folosit. Cel mai inspirat slogan este considerat “Mândri că suntem români” (44%), urmat de “Ridicăm România” (15%), “Europa în fiecare casă” (13%), “Eurocampioni la fapte” (6%).

De asemenea, sondajul relevă că 57% dintre cei chestionați sunt total împotriva afirmației că ideea PMP de a-l implica pe Traian Băsescu drept principal susținător a fost una potrivită, 45% împotriva afirmației că ideea PNL de a folosi simbolistica Ligii Campionilor în campania electorală a fost una potrivită, în timp ce 47% sunt total de acord că ideea PSD de a susține o campanie cu motive populare și cu mesaj despre mândria de a fi român a fost una foarte potrivită.


Potrivit sondajului, 37% dintre subiecți sunt total de acord că Victor Ponta trebuie să devină candidatul PSD-UNPR-PC la Președinție, 37% sunt total împotrivă ca partidele de dreapta conduse de Vasile Blaga și Elena Udrea să se unească la loc, 41% sunt total de acord că Traian Băsescu este un mai mare rău pentru România decât PSD, iar 42% că senatorul Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să preia conducerea PNL.

Sondajul a fost realizat la nivel național, prin metoda CATI, în perioada 5-10 iunie și a cuprins 1.100 de interviuri. Eroarea tolerată este de 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter